Zahájili výstavu o Japonsku

30 září, 2023|Posted in: Články, Obecné

Novou výstavou se nyní chlubí černošínské muzeum. Ta nese název Japonsko a spolu s pracovnicí muzea ji tam nainstaloval Zdeněk Levý. On sám má Japonsko velmi rád a Zemi vycházejícího slunce navštívil už čtyřikrát. „Tak, bylo to vlastně díky spolupráci české chirurgické sekce College International Chirurgiens, tedy lékařů, kterým jsem pomáhal propagačně a také organizačně při pořádání kongresů v ČR. Navázali jsme tam společně krásná přátelství, komunikovali jsme hlavně anglicky. Japonsko mě uchvátilo, má jedinečnou kulturu, krásné stavby a lidé jsou tam velmi zdvořilí,“ říkal při zahájení Zdeněk Levý, který se musel návštěvníkům tři hodiny, tolik bylo otázek i naslouchání.
Celá jedna místnost budovy muzea je tak plná různých velkých fotografií, prospektů, najdete tam japonský slunečník i klobouk, talířky, ale také kimono či vějíře. Nečekanou ukázkou přispěl i pán z publika, který ukázal, jak se jí burské oříšky japonskými hůlkami.
Se svým synem Petrem přišla na besedu s vernisáží Margita Warrelmannová. „Bylo to moc pěkné vyprávění. A jsou tu také pěkné fotografie,“ chválila paní Warrelmannová.
Z Rokycan se přijel podívat i Jaroslav Kratochvíl. „Mám taková témata rád a navíc pana Levého dobře znám, vím, že je skvělý vypravěč, a tak jsem přijel. Hezky popisoval život a kulturu v Japonsku, uměl odpovědět na všechny otázky. A výstava se moc povedla,“ uvedl Kratochvíl.
Zástupcem obce Sytna byl Vlastimil Harvilla. „Reklama byla výborná, a tak mě zaujala, a musím říci že autor výstavy pan Levý má fakt úžasné postřehy. Fotografie jsou zdařilé, ostatně ta vysoká návštěvnost také o něčem mluví,“ chválil sytenský Harvilla.
Výstava Japonsko zůstane v muzeu až do 15. listopadu. Navštívit ji můžete ve dnech úterý, středa, pátek a sobota vždy od 10 do 16 hodin. Pak už se muzeum bude připravovat na adventní čas, tentokráte budou Vánoce s miniaturami.
.
.