Pozor na podvodníky na sociálních sítích!

19 listopadu, 2023|Posted in: Články, Obecné

Váš balíček nemůže být doručen, aktualizujte své doručovací údaje.    Váš účet je napaden, jednejte okamžitě!  Ahoj Je to oficiální. Podepsáno ve 12:54. Dokonce to bylo i v televizi. A tak dále, a tak dále, podobných poplašných zpráv běhají na sociálních sítích statisíce!

A věřte tomu nebo ne, pořád na to lidé reagují a začnou si měnit údaje prostřednictvím nějaké neznámé osoby, která jim následně vyluxuje účet. Anebo v lepším případě ze sebe děláte hlupáka, když na svůj profil kopírujete podobné zprávy, jako že třeba nedáváte souhlas se zveřejňováním a kopírováním fotografií. Stejně tak logo žábaco ničí PC, nebo klíčenky s navigací a tak dále. Těmto zprávám se říká hoax. Jde v podstatě o šíření poplašných zpráv, které se nezakládají na pravdě. Sociální sítě vás samozřejmě k podobným aktivitám vybízejí, vždyť je to legrace, kolik lidí na to skočí! Takže, buďte opatrní, neotvírejte podivné odkazy – běžte se raději rovnou zeptat na poštu či do banky. Často v těchto odkazech bývají i gramatické chyby. Nedávejte na sociální sítě své děti, za pár let je může najít váš soused někde na stránkách, o kterých ani nechcete radši slyšet! Nekopírujte blbosti na své profily – určitě si nemyslíte, že někde v Americe sedí u PC nějaký Jack a prohlíží miliony účtů a zapisuje si vaše jména, aby dal pozor na zveřejňování. 🙂 Hahaha! Doporučuji se občas podívat sem hoax.czkde podobné zprávy bývají schraňovány, aby lidé věděli, jaká je to hloupost. Není tam tedy vždycky všechno, ale velkou část podobných zpráv tam najdete a máte jistotu, že je to „volovina“. Věřím, že je zde spousta inteligentních lidí, kteří už chápou. Dávejte na sebe pozor, sdílejte jen hezké věci typu výlety, příroda, zajímavosti! Nesdílejte osobní údaje, čísla karet, děti, jak to vypadá u vás doma, že jste vyhráli ve sportce a pod. A řetězáky.. 🙂   A pokud opravdu čekáte balíček, volejte rovnou odesílateli, nebo běžte na poštu, určitě zprávu v e-mailu jinak neřešte!

Reaguji na dotazy nejen seniorů..

Krásné dny…

Čtěte také:  www.sihelska.cz

Jeden z příkladů absolutní blbostí:

Ahoj Je to oficiální. Podepsáno ve 12:54. Dokonce to bylo i v televizi.
Nezapomeňte, že zítra začíná nové pravidlo Facebooku (aneb… Nový název META), kde mohou využít vaše fotky. Nezapomeňte, že termín je dnes!! Nedávám svolení k používání mých minulých a budoucích fotek, informací, zpráv nebo příspěvků.
Tímto oznamuji Facebooku, že je přísně zakázáno zveřejňovat, kopírovat, distribuovat nebo přijímat jakákoli jiná opatření proti mně na základě tohoto profilu a/nebo jeho obsahu Porušení soukromí může být potrestáno zákonem.
UPOZORNĚNÍ: Facebook je nyní veřejným subjektem. Všichni členové musí zveřejnit takovou poznámku.
Pokud chcete, můžete tuto verzi zkopírovat a vložit. Pokud alespoň jednou nezveřejníte prohlášení, bude to tiché povolení k používání vašich fotek a informací obsažených ve vašem profilu a aktualizacích stavu.
NESDÍLET. Zkopírovat a vložit.
Tady je návod, jak na to:
Držte prst kdekoli v této zprávě a objeví se kopie. Stačí kliknout na kopii. Potom jděte na svou stránku, vytvořte novou zprávu a dejte prst kamkoliv do prázdného pole. Objeví se „Vložit“ a klikne na tlačítko Vložit.