VELIKONOČNÍ RECEPTY

28 března, 2014|Posted in: Recepty

A už se blíží jedny z nejkrásnějších svátků v roce, a proto jsem pro všechny zájemce vybrala několik velikonočních receptů od paní Hanky Štollové. Kdo má své oblíbené, asi nevyužije, ale kdo rád zkusí i jinou recepturu, má možnost.

RATIBOŘICKÉ BOCHÁNKY

Příprava:

1 dcl mléka, 60g droždí, 6 žloutků, 250g práškového cukru, 250g másla, 200g rozinek, 200g mandlí, 2dcl rumu, špetka badyánu, 1 lžička roztlučených švestkových jadérek nebo hořkých mandlí, 1 lžička soli, 1 lžička citrónové kůry, máslo na potření, práškový cukr na posypání.

Postup:

Rozinky namočíme předem na několik dnů do rumu. Z droždí, části mléka, cukru a mouky připravíme kvásek. Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, kvásek, mouku se solí, okapané rozinky, umletá švestková jádra, pokrájené oloupané mandle sladké, badyán a citrónovou kůru. Z vypracovaného těsta uděláme 10 bochánků, které v troubě upečeme. Ještě horké je potřeme máslem a obalíme v cukru.

mazanec

 

 

 

 

VELIKONOČNÍ BANÁNOVÝ BERÁNEK

Příprava:

250 g polohrubé mouky, 250 g cukru, 250 g tuku, 250 g rozmixovaných banánů, 4 vejce, 1 prášek do pečiva,  1 vanilinový cukr

Postup:

V míse utřeme tuk s cukrem do pěny a postupně vmícháme žloutky, přidáme rozmixované banány a mouku, kterou jsme předem promíchali s práškem do pečiva. Nakonec přimícháme tuhý sníh z bílků. Směs lehce promícháme, vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Hotového beránka ozdobíme bílou polevou a z želé bonbonů či z kousku čokolády vytvoříme oči a čumáček.

beránek

 

 

 

 

 

 

 

KUŘE S NÁDIVKOU Z KOPŘIV

Příprava:

1 kuře, sůl,  1 lžíce másla,

na nádivku: 300 g uzeného vepřového masa + 100 g anglické slaniny + 4 vejce + 1 miska nasekaných mladých kopřiv + trochu nasekané petrželky + muškátový oříšek + mletý černý pepř + 1 hrnek mléka + sůl + 4-5 rohlíků + 4 vejce uvařená natvrdo

Postup:

Kopřivy očistíme a natrháme. Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme v misce nasáknout mlékem. Uzené maso nakrájíme na kostičky, slaninu na plátky a uvařená vejce také na plátky. Do misky s rohlíky přidáme maso, kopřivy, petrželku a podle chuti osolíme, opepříme a přidáme trochu muškátového oříšku. Směs zalijeme 4 rozšlehanými vejci a promícháme. Předehřejeme troubu na 200°C. Kuře omyjeme, osušíme a osolíme, vnitřní dutinu kuřete i prostor pod kůží na prsou naplníme jednou částí nádivky. Dolní otvor zašijeme, nohy kuřete svážeme k sobě a položíme jej do pekáče s máslem a dáme péct. Druhý pekáč vyložíme pečicím papírem, pokryjeme tenkými plátky anglické slaniny, na to dáme asi polovinou zbylé nádivky, poklademe kolečky uvařených vajec a nakonec zakryjeme zbylou nádivkou. Každou čtvrthodinu kontrolujeme kuře a podléváme vypečenou šťávou (kuře se bude péct asi 30 minut při 200°C, pak zmírníme teplotu na 170°C). Přidáme pekáč s nádivkou a pečeme asi ještě 45 minut. Nádivku je lepší péct zvolna, proto je lepší přidat pekáček do trouby až poté co u kuřete snížíte teplotu. Podáváme s nádivkou nakrájenou na plátky a bramborem.

Dobrou chuť přeje                                                                                         Hanka Štollová

kure