Tachovský tenisový svaz vede stříbrský PRŮCHA!

5 dubna, 2014|Posted in: Obecné

Okres Tachov má skvělé sportovce, výjimkou nejsou ani tenisté, jak uvedl   nový předseda Sportovního sdružení Tachovska – tenisového svazu Ladislav Průcha. „Nastoupil jsem po panu Františku Zabadalovi, který vedl svaz úžasných 34 let a já jen musím konstatovat, že to dělal výborně a moc mu děkuji. Neméně cennou práci odvedl také Václav Bělohlavý, který s předsedou spolupracoval, vedl soutěž neregistrovaných družstev známou pod jménem Davis Cup. Toho vloni nahradil  Vojtěch Mareš.  Nebudeme si nic nalhávat, každý sport je hlavně o penězích a u tenisu to platí obzvlášť. Ekonomická situace našeho okresu není nejlepší, a proto počet registrovaných družstev je téměř nulový,“ je zklamaný Ladislav Průcha. „Jedinou výjimkou je Sokol Planá, jehož muži hrají oblastní soutěž I.B třídy. V Plané se letos blýská na lepší časy i u dětí, jelikož bylo vytvořeno družstvo mladších žáků, které bude hrát III. třídu. Dětem se v Plané věnuje Jiří Bařák a František Šilhavý, což je bohulibá činnost. V ostatních oddílech, kterých je šest, je situace problematická. Buď nemají zájem děti, a nebo je problém v oddíle, jelikož sehnat trenéra s trenérskou třídou a spoustou času není jednoduché. Pak je samozřejmě i problém finanční,“ vysvětlil Průcha.

Naopak velký zájem je v okrese o již zmiňovanou soutěž neregistrovaných, kterou hraje 18 družstev ve dvou skupinách. Vítězem první třídy se vloni stalo družstvo Stříbra A, druhou třídu a postup do první vyhrálo družstvo Boru D. „Tato soutěž funguje vlastně na principu lásky k tenisu, jelikož si hráči vše platí sami.  Tenisový svaz se snaží podporovat jak v kraji, tak i v našem okrese hlavně činnost dětí, a to malou dotací, která je způsobena malým počtem registrovaných družstev. Dále jde o materiální podporu, tj. oddílu Plané je každý rok věnován poměrně velký  počet tenisových míčů zdarma,“ řekl předseda Průcha.
Hospodaření svazu je mírně ziskové, příjmy jsou tvořeny onou malou dotací a vklady družstev do Davis Cupu. Jak bude svaz dále pokračovat, je ve hvězdách. „Jak jsem už jednou řekl, budoucnost našich oddílů a vlastně i tenisu celkem, je postavena na malých dětech. Proto bych chtěl tímto požádat rodiče malých dětí, které mají o tenis zájem, aby se neváhali poptat v nejbližším tenisovém oddíle, jaké jsou možnosti ohledně trénování jejich ratolestí,“ vzkazuje Ladislav Průcha.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA