ČERVENEC – CO O NĚM VÍME?

17 července, 2014|Posted in: Obecné, PRO ŽENY

ČERVENEC

Červenec se liší od června pouze příponou – ec. Mnohde se uvádí, že si naši předkové chtěli prodloužit krásný měsíc červen a tak to vyřešili po svém. Jisté je, že jeho jméno pochází taktéž od červenání plodů.

Červenec je doba žní, snad proto se k tomuto měsíci váže i málo pranostik, neboť lidé měli práce hodně na polích a neměli čas se zabývat formulací povětrnostních podmínek.

Pár pranostik se však najde . Ke svátku sv. Prokopa 4. července se vztahuje.  „Prší-li na Prokopa, zmokne každá kopa“. Týká se senosečí, neboť i ty patřily k červenci. Další pranostikou je „Svatá Anna, chladna zrána“, pokud se tato pranostika vyplní, začne nás po ránu pomalu zíbst od země a milé léto se jaksi pomalu začne nenápadně vytrácet. A pokud ještě na svatou Annu přijdete do lesa a lesní mravenci nakupují svůj „paneláček“ do výšky, vězte, že bude tuhá zima.

Tento měsíc mají rádi děti, neboť začínají prázdniny – kanikuly. Toto slovo pochází z ruštiny, ale jeho význam je v souvislosti s objevem hvězdy Sírius, neboli také Psí hvězdy. Tato hvězda se objevuje na nebi od 22. července do 23. Srpna. V tento čas bývají vedra největší a také nastává největší sucho, proto se těmto dnům říkalo – psí dny, latinsky dies caniculares. Tento název zůstal vžitý nejen v ruštině, ale i v dalších jazycích.

Přeji krásné léto a prázdniny   Hana Štollová