SRPEN

9 srpna, 2014|Posted in: Obecné

Srpen je osmým měsícem v roce.

Český název pro tento měsíc nám jasně napovídá, že v tomto měsíci panuje srp. Je doba žní, v současné době je to doba žní ve vyšších polohách, díky změnám klimatu. Srpen je druhý nejteplejší měsíc v roce.

Musím uvést jednu pranostiku, která není moc známá, ale naprosto pravdivá.

„Když je v srpnu ráno hodně rosy, mají z toho radost vosy.“ Tato průpovídka pochází z Chodska. Vosa se u nás vyskytuje ve dvou formách – vosa útočná a vosa obecná. Ranní rosy nám signalizují krásné počasí a to souvisí s tím, že vosy rojící se právě v tomto období asi mají opravdu radost, že bude hezky a započne „velké rojení“.

Ovšem člověk z toho moc radosti nemá, protože takové odpolední posezení na zahradě u kávy s nějakou sladkou dobrotou končí většinou nakoupením vosího žihadla. Věřte tomu, že to není věc příjemná.

Když Vás píchne včela, stojí ji to život – s žihadlem přijde o část střev a umírá. Spáchá vlastně sebevraždu. Zajímavé je to, že k vytržení žihadla dochází pouze když píchne v obraně do nějakého savce. V případě, že se brání ataku jiných včel, je schopna žihadlo použít vícekrát, tak to moudrá příroda zařídila. Vosa je jiná – to je jako šicí stroj, může Vás ďobnout vícekrát za sebou a odletí s veselou pryč, aby se vrátila s posilou.

Možná s tím vosím rojením měla spojitost i událost, která se stala 21.8.1968, tento datum byl pro Česko, tehdejší Československo nelehkým dnem. Došlo k vojenskému zásahu armád pěti států Varšavské smlouvy – SSSR, Bulharska, NDR, MLR a Polska a to v noci z 20.8. na 21.8. a následné okupaci Československa, která zastavila reformní proces Pražského jara.. Co je to Pražské jaro? Tímto termínem se označuje období politického uvolnění v Československu v roce 1968. Toto období začalo v roce 1967 na prosincovém plenárním zasedání ústředního výboru strany, které skončilo 5.1.1968, kdy se prvním tajemníkem ústředního výboru Komunistické strany Československa stal Alexander Dubček, a pokračovalo do noci z 20.- 21.8. do příjezdu armád. Reformy pražského jara byly pokusem uvolnit režim a urychlit proces demokratizace. Tento záměr se nesetkal s pochopením na sovětské straně, která vyslala (po neúspěšných jednáních) tisíce vojáků vojsk Varšavské smlouvy a byla zahájena okupace našeho státu,

24.8. je svátek Bartoloměje, – Svatý Bartolomí všemu hlavu zlomí. Bartolomějský svátek má významné postavení jako přelom mezi létem a podzimem. Krátí se odpoledne a láme se létu hlava a obilí klas – dozrává.

Nastává čas, kdy voda začíná v řekách stydnout a my pomalu, ale jistě pociťujeme, že se blíží z polí plíživě podzim. Ale nesmutněme, neboť každé období má svou krásu. A i když si představíme, že podzim je start k zimě a že nás opět čeká doba bláta, deště a tmavých dní ,užijme si právě konec léta a barevnost podzimu.

Hana Štollová

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA