POSUNULI POMNÍK ADAMA KRÁLENCE, DODĚLAJÍ KANALIZACI, DRŽÍ TRADICE

10 ledna, 2015|Posted in: Obecné

 Už od roku 1992 je ve vedení obce Sulislav Milan Strohschneider, který se začal se zastupiteli starat o ves v pouhých devětadvaceti letech. Jak sám říká, nejde o práci, jakou si lidé představují, teplé místečko to jistě není, na hrbu prý má mnoho starostí, zvláště po vstupu do EU. Navíc je ještě podnikatelem, tak neví, kam dříve skočit. Starostovat už nechtěl, ale nikdo jiný to dělat nechce. Je ovšem rád, že jsou za ním vidět výsledky. „Doufám, že to vidí i ostatní. Každý rok je něco nového, když budu v rychlosti jmenovat, tak máme čisté rybníky, nové chodníky, rozšířené osvětlení, opravený kostel a nejvíc práce asi dala kanalizace a ČOV. K dnešnímu dni je připojeno už devadesát procent obyvatel, letos snad seženeme prostředky na kompletní dodělání,“ říká starosta.
Oprav se dočkaly i památky. „Nově je teď udělán vstupní portál do kostela sv. Vavřince, zrestaurování se dočkala i socha Jana Nepomuckého na návsi. Pomník, který léta byl v soukromé zahradě u jednoho z domů a který připomíná činnost učitele a později starosty Adama Králence, byl umístěn na jiné místo. Stalo se tak proto, že noví majitelé domu jej tam nechtěli a udělali plot, přes který dnes není ani vidět. Pomník jsme tedy posunuli dále asi o 15 metrů na veřejné místo a je i dobře na očích,“ vysvětlil přemístění Strohschneider.
Sulislav je jedna z mála obcí, která skutečně dodržuje pradávné zvyky, už od pohledu do kroniky je vidět, že tradice jsou stále aktuální a velmi se o ně zajímal bývalý kronikář Rudolf Hruška, který všechny akce Sulislavi poctivě ručně dokumentoval. „Máme zde nejstarší masopust v regionu, letos bude podle písemných zmínek už 230.. Navíc zde dívky vynášejí smrtku a nesou jaro do vsi, chlapci pak před Velikonocemi chodí už v pět ráno rachtat. Pro spousty lidí je to rarita, na kterou se jezdí dívat,“ usmíval se starosta.
Děti ze Sulislavi mají i možnost se zapojit do různého dění.“ Jednou týdně se děti scházejí v klubovně, kde hrají různé hry, mají výtvarnou dílnu, vyrábějí různé produkty, nebo mají i venkovní akce, jezdí společně za kulturou a podobně. Za to musím moc poděkovat dvěma dobrovolnicícím Gábině Kovaczové a Michaele Kovaříkové, protože i to je důležité pro to, aby obec vzkvétala a měla co nabídnout mladým rodinám,“ chválil starosta.
Dnešní sedmičlenné zastupitelstvo se pravidelně schází, dokáže se mezi sebou domluvit. „Máme tam mladou krev a jen doufám, že si z nich vychovám někoho, komu už konečně mohl předat pomyslné žezlo,“ dodal sulislavský starosta.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA