SULISLAVŠTÍ KLUCI MAJÍ UŽ DNES VAJÍČKA!

4 dubna, 2015|Posted in: Obecné, PRO ŽENY

 Ani letos nezapomněla obec Sulislav na tradice, které drží více něž dvě stovky let od první písemné zmínky v tamních kronikách. Sulislavské vítání jara je třítýdenní a zahájí je vždy Smrtná neděle. To sulislavské dívky začnou vynášet smrt a jako symbol jara a zrození nosí od domu k domu miminko v peřince, které samozřejmě nahrazuje panenka. I letos děvčata po vsi chodila, nikdy nevynechávají. Dále následuje Květná neděle. To už v lednu měli chlapci nařezané kočičky, které do Květné neděle krásně napučely a zazelenaly se. Chlapci je pak roznášeli ve svazcích hospodářům, aby jim tím přivolali bohatou úrodu. „Tato tradice se bohužel už u nás nedodržuje. Zanikla v roce 1938 s nástupem válečného období,“ uvedl sulislavský starosta Milan Strohschneider.

Poslední – třetí týden už přijdou velikonoční svátky. Nejdříve odletí zvony do Říma a v ten moment začne sulislavským chlapcům perná práce. Vytáhnou z komor, sklepů a půd různé klapačky, trakárky a řehtačky a několikrát denně s nimi chodí po vsi nahrazovat zvony. Však je za to čeká bohatá odměna už na Bílou sobotu, protože ten den ráno zarachtají naposledy a pak už si jdou pro nadílku.

Jsou tak vlastně prvními koledníky v okrese. „Letos máme deset rachtáčů, nejstaršímu je čtrnáct a nejmladšímu dva roky. Všechna rachtadla a trakárky víceméně podědili po rodičích, někteří i po prarodičích. Někdo má nový kousek, ale zatím převládají ty klasické staré a opravované. Jsem rád, že naše děti ještě stále tyto tradice udržují a rodiny je v tom podporují,“ dodal starosta Sulislavi.

 

1k4oApJgAg2YkbczFszXJFEKUCDBHHwaXU2egegJCVOb6YHCwjXRmyM2pXivQjGECk69kPQ dmv8SQ44vJxYn-k9NNe-7wiVyWvIMel-r6HZ_Wus1MJFFgqn6zLI2sq5DMPWRRhP09Ek290 N3QRGKa2L-n_MBejWZktPidkulprFxMaQx7VftyaWB0g9x93PKO7ZPXI_5KB1IuePOAXqqo QbVQgLPeWL1sEVT219OVpp8MEqLOE3zT9fPQoUYkL5op99wlhDsTKF0wZ_rpPPMGREh_EjI qVytibl-tsoj7csiAlz-L0hVCato24VhdIL3GnFOIFhiFjhJq3KIkAr5TAMWhViPExFkGx0