STŘÍBRSKÝ HEREC V NOVÉM FILMU O HUSOVI

11 června, 2015|Posted in: Obecné

 Ponurá doba 15. století. Kacířství, popravy, husité. A postava, na kterou nikdo nezapomene, Mistr Jan Hus. Poslední adaptace tohoto filmu podle Evy Kantůrkové už zaplavil naše televizní obrazovky. A Stříbrští,  byli mile překvapeni, pokud tedy poznali, roli zbrojnoše tam totiž hraje devětatřicetiletý Stanislav Smolík ze Stříbra, který pracuje v Západočeském muzeu v Plzni.  O tom už jsem už psala jako o zdatném šermíři a tvůrci loutek, dnes jej představím jako filmového herce.
 
 
Jak jste se dostal k této roli?
Byl jsem osloven agenturou, která mě má na seznamu. Měla zájem, abych spolupracoval na tomto projektu a já jsem to rád přijal.
 
Kde všude se natáčelo?
Tak natáčelo se na mnoha místech, ale já osobně jsem účastnil natáčení v Třebíči, v Chebu, točilo se dokonce i na vodě, a to na Orlické Přehradě, bylo to opravdu zajímavé a trošku i napínavé.
 
Kolik váží takové brnění a jak jste se v něm cítil?
Takové brnění váží tak 30 kg, nu a cítí se v tom člověk trochu stísněně. Jde spíše o zvyk, po nějaké době vám to už tak hrozné nepřijde.
 
Kolik dní se natáčelo, dodrželo se slibovaných 58 natáčecích dní?
To opravdu netuším, já jsem měl jen šest natáčecích dní, ale kolik bylo dní se točilo celkem, to toho jsem zasvěcen nebyl.
Jaké Vám natáčení přineslo zážitky?
Přineslo mi to hodně zážitků, poznal jsem velice zajímavé lidi a zkusil jsem si jedinečnou práci.  Zároveň jsem zažil takovou tu neopakovatelnou atmosféru, která natáčení provází.
Na koho a na co budete nejraději vzpomínat?
Vzpomínat budu na spoustu lidí od fochu, od maskérek, kostymérek, až po pana Hádka, pana Kňažka, ale hlavně na ostatní kamarády, co ztvárnili postavy vojáků.
 
Uvidíme Vás ještě v jiných projektech?
Co se týče dalších projektů, tak vím, že v letošním roce se bude natáčet film o mládí Karla IV., ale těžko říct,na kolik se budu projektu podílet, zatím mi mnoho neřekli.
 
Máte nějaké plány do budoucna a nějaké své motto?
Samo sebou plány mám a další si děláme s přítelkyní hlavně kolem společného bydlení a společné budoucnosti. A moje motto stále stejné, když něco dělat, tak ne na méně než sto padesát  procent.
(MarS)
Foto: Pavel Plch
O Standovi, jak tvoří loutky a šermuje se dočtete také zde:  http://sihelska.stribro.cz/2014/09/stanislav-smolik-sedlakem-biskupskou-strazi/
A krátké video z natáčení, kde můžete Standu vidět jako zlého zbrojnoše:  https://www.youtube.com/watch?v=FVok9pqKEWc
10585765_4523817269577_1857026829_o jan-hus-film-hadek-cb14-historie-nataceni-ceska-televize9_galerie-980 jan-hus-film-hadek-cb14-historie-nataceni-ceska-televize20_galerie-980 nataceni_29