V MLÉKÁRNĚ VYTEKLA KYSELINA

23 září, 2016|Posted in: Obecné

Speciální chemická jednotka, záchranáři a hasiči mířili v pátek odpoledne do areálu společnosti Eurosérum ve Stříbře. Při manipulaci s paletovým vozíkem se měl převrátit barel s žíravou kyselinou dusičnou, která následně z nádoby vytekla.

Speciální chemická jednotka, záchranáři a hasiči mířili v pátek odpoledne do areálu společnosti Eurosérum ve Stříbře.

Speciální chemická jednotka, záchranáři a hasiči mířili v pátek odpoledne do areálu společnosti Eurosérum ve Stříbře.Foto: HZS PK

Do prostor haly uniklo tisíc litrů žíraviny, nikdo však nebyl přímo zasažen. Přesto záchranáři ošetřili čtyři zraněné. „Ani jeden z nich není v ohrožení života, všechny důležité funkce a orgány jsou v pořádku. U všech se jednalo o lehčí nadýchání párami z kyseliny. Nikdo nebyl poleptán a jinak podobně zraněn. Pacienti byli převezeni do nemocnic v Plzni na další ošetření,“ řekl Deníku mluvčí Zdravotnické záchranné služby Vítězslav Sladký.

Původně si podle hasičů nikdo na potíže spojené s nehodou nestěžoval, ale postupně se záchranářům lidé začali hlásit s příznaky, které napovídaly, že se výpary z kyseliny nadýchali. Nakonec zůstalo u čtyř zmíněných pacientů, nikdo další se zatím s potížemi nepřihlásil.

Kyselina dusičná (chemický vzorec HNO3) je silná žíravá látka, která poškozuje pokožku, sliznice, nebezpečné jsou právě i výpary. Používá se při výrobě výbušnin, hnojiv, barviv, léků, využití má i při výrobě syrovátky, jako například právě ve Stříbrské firmě.

Do prostor haly se měl vylít padesátiprocentní roztok kyseliny. „Při příjezdu naší jednotky na místo byli všichni zaměstnanci venku z haly. Kyselina začala podle prvotních zpráv naleptávat asfalt v místě nehody,“ uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková s tím, že mimo areál firmy se nebezpečná látka nedostala.
Hasiči zasahovali v dýchací technice a ve speciálních ochranných oblecích.

Nehodou se zabývá také policie. Mluvčí Dagmar Jiroušková potvrdila, že nehoda se stala při manipulaci se skladovou technikou. „Okolnosti nehody a míra zavinění je v šetření, případem se policisté budou nadále zabývat,“ sdělila Deníku policejní mluvčí.

Deník chtěl požádat o vyjádření k nehodě také zástupce uvedené stříbrské společnosti Eurosérum, telefon však ve firmě v době po nešťastné události nikdo nezvedal.

Autor: Jiří Kohout
Zdroj: http://tachovsky.denik.cz/zpravy_region/kyseliny-se-nadychali-ctyri-lide-20160923.html