BIŽUTERIE NAŠICH BABIČEK V MUZEU

22 června, 2017|Posted in: Domácí dílna, Obecné, PRO ŽENY

Stříbro – Stříbrské muzeum chystá  novou výstavu, jde o krásné kousky staré české bižuterie ze šperkovnic a sbírky Hany Štollové ze Stříbra. Tu jsme nejdříve poznala jako sběratelku historického parfémového skla, kterého má ve sbírce několik tisíc kousků. Ale poslední roky své zájmy rozšířila i o starou bižuterii.
Hanko, máš plno skla a teď i korálků, náramků, broží a dalších blýskavých skvostů. Jak k tomu došlo, že máš další sbírku?
Ono to jde  ruku v ruce, abych řekla. Sklo se tavilo na Jablonecku, jak pro výrobu parfémových flakónů, tak pro bižuterii. Občas se to sejde a najdeme na trhu flakón  ze stejného skla, ale třeba i brož. To mě zaujalo. Do svých výstav s parfémovým sklem jsem sbírala i sklo bižuterní, které jsem přidávala jako dekoraci. Přišlo to polehoučku a potichoučku a najednou jsem zjistila, že mám docela pěknou sbírku starých bižuterních šperků. Tak proč to neukázat lidem. S bižuterním šperkem jsme spojení všichni. Jablonecká bižuterie byla fenomén, však také se říká, že Jablonec oblékal do bižuterie celý svět.

Já ale také vím, že bižuterní šperky i vyrábíš?  
Je jedno přísloví. „ Nouze naučila Dalibora housti.“ A tak to bylo i u mě. Bižuterii nosím velmi ráda, je variabilní, dá se měnit podle nálady a mám dvě dcery. Jednak jsem pro starší dceru a její kamarádky už před mnoha lety začala vyrábět náušnice. A pak jsem neměla jinou volbu. Vždy když jsem koupila, nebo dostala nějakou starou bižuterii v nekompletním stavu, musela jsem ji opravit a tím to vlastně začalo. Začala jsem cíleně shánět staré komponenty, vyrábět a opravovat bižuterii.

Jak Tvá dílka sleduji, mám pocit, že to není úplně jednoduché, musela jsi se učit nějakou starou techniku výroby? Třeba u perliček s uzlíky?

Ano je to tak, hodně technik jsem se naučila, i  obšívání perliček. Dokonce jsem opravila i korálkové kabelky, co mám ve sbírce. Uzlíkování perel, byl pro mě oříšek, ale nakonec náhoda chtěla tomu, abych se to naučila. Při návštěvě továrny v Železném Brodě jsem potkala starou paní, která tohle uměla a tam navlékala perle. Vyndala z kapsy nit a perličky a už to jelo, já nestíhala pobrat rychlost jejích rukou, ale nakonec mi to vysvětlila. Celou dobu jsem uzlíčkovala za korálkem, paní před korálkem – fígl, který mě nenapadl, protože jsem v tom neměla praxi.

V dnešní době je mnoho „bižu – cetek“ , říká se, že některé jsou i zdraví škodlivé?
Hodně lidí tento problém nevidí ani neřeší. Bolí mě hlava, bolí. Že to může být kovem v náušnici moc lidí neví a bohužel to tak i někdy je. Česká inspekce permanentně varuje před škodlivou bižuterií. To že některé dovozové komponenty obsahují až 66% kadmia, není ničím ojedinělým. Smůla je v tom, že komponenty vyráběné u nás musí splňovat jisté limity. Dovezené ne, vše je o informovanosti a osvětě veřejnosti, jak k tomu přistoupí. Prakticky je to tak se vším. Staráme se o to, co jíme, co pijeme a pak si na krk pověsíme časovanou bombu, stačí jen vědět,co je kadmium.
Druhá stránka věci je to, že bychom měli podporovat, to co je vyrobené u nás. Vše kolem věcí na trhu je otázka poptávky. Pokud český zákazník žádá levný a nezdravý šunt, má ho mít. Pokud nebudeme žádat naše věci, fabriky zaniknou, to je přímá úměra.
Co vše ve výstavě, která v pátek začíná, návštěvníci uvidí?
Vzhledem k tomu, že je to moje první výstava bižuterie , bude to takový průřez a seznámení lidí s bižuterii především z Jablonecka. Takže korálkové šperky, brože, korálkové kabelky, ukázky komponentů – kovových, ale i skleněných kamenů. Jejich použití do broží, prstenů a náušnic. Výstava bude doplněna oděvy, které jsou zdobeny korálky, např. značkou LAURENCE KAZAR, který svou módní značku postavil právě na šití oděvů z korálků.
Co Tě na korálcích přitahuje?
Především, to že jsou ze skla. S tím souvisí spousta vlastností – barvy, lesk, třpyt. Pak i tvary a co neskutečná spousta variací ,co jde z korálků udělat, kde se všude dají použít, ale hlavně kreativita ke které tě korálky nutí. Pořád něco navlékám, šiji, drátuji za pomoci korálků.

Jaká je asi historie korálků?
Málokdo ví, že první korálky byly vyrobeny už před 4500 roky. V Egyptě mají vůbec nejstarší korálek na světě. Ten zřejmě vznikl omylem při nějaké metalurgické práci, zřejmě při dopadu roztaveného železa do písku, vznikla perla skla. Jeho vznik si nikdo neuměl vysvětlit a ještě dlouho trvalo, než bylo sklo objeveno. Ale onu perlu si považovali a protože si neuměli její původ vysvětlit, měli za to, že spadla z nebe.

Co dodáš závěrem?
K výstavě bych asi řekla, že má sbírka bižuterie je bižuterie, která se vyráběla především v Jablonci a jeho okolí. Chci touto výstavou ukázat krásu bižuterního řemesla , dá se říci umění, kterým jsme dlouhá desetiletí disponovali. Moje sbírka je malá, nemůže se rovnat muzejním sbírkám, ale má své poselství v tom, že bych byla ráda, aby byla takovým malým předvojem – lákadlem k tomu, aby lidé našli čas a do Jablonce ,do muzea bižuterie se zajeli podívat. Je hodně věcí, které naši republiku proslavily a česká bižuterie k tomu zajisté právem patří. Srdečně na výstavu všechny zvu.
Slavnostní vernisáž se koná 23. června od 17 hodin ve stříbrském muzeu a výstava potrvá až do 9. září 2017.
1 -23tVTqI6bi6JI5s_GJC-4SZXZcxwOnOa7lLzVrNeU1RCLCvEwZuWVbFmM9iUaRbX92w50k CJSCKTijENwlVzVo6W6ez-i1qUtACvCyneguzurd187bLYkHxzICDaqZ7KO2Jfgv87EEu_0 -NQsYnx9wG72r2CGfT43hLGqsIDrx0mHax4_5-878uB_TfQErrWb1oOWBdgPopHkqq4d8BQ NsAawGjdlim21JUbFLfV5t_MUuJDWut1ZrPppB6_iBMft1JISFv5NJ1wpzopfDNGhIi_UnI pkzX8fdL4z3yANJ-ZBBml6D9YTPkUWUx_Jhr9hGm0eAvbp4CP-pKxXJhtGt-7cD3u3nMg6U yZ4Ekucq4m0NPlsdj0tntOGa4NDk6qG8cGUG7L4fEzTuFDjEfoVL5rPGNQg_0sEU-t5NIGQ