KROUPY PONIČILY MĚSTO ČERNOŠÍN

23 června, 2017|Posted in: Obecné

Černošín – Čtvrteční noc přinesla městu Černošínu na Tachovsku krupobití. Dle svědků padaly místy kroupy až o velikosti 7 cm. Část města byla bez proudu, zaparkované vozy mají poničené karoserie, zahrady jsou v katastrofálním stavu.  Naštěstí se ale nikomu nic vážného nestalo, a tak noční řádění odnesly hlavně domy, stromy a věci, případně drobná zvířata.

 
Michaela Cuřínová: Auto plné důlků, a to jsem na tom ještě dobře, soused má u vozu vysklené zadní sklo. Vůbec netuším, co budu dělat. V první řadě, až přijdu z práce, musím kontaktovat pojišťovnu. Jsem naštvaná, mám sice připojištěné přední sklo, ale proti živelným pohromám pojistku nemám. Ale mohla jsem dopadnout hůře, kamarádka má úplně zdevastovanou zahradu, zničený skleník a jiní lidé i další újmy. Takové kroupy jsem ještě neviděla, měly asi 7 cm. Co bude padat příště? Velikost fotbalových míčů?
Marie Čampulová: U nás to odnesl hlavně skleník a stromy. Dvě desítky skel rozbité a stromy skoro oholené, plno listí je pryč. Byla to opravdu velká bouřka a velké kroupy.  Skleník byl nový, stál 30 tisíc, jsou to velká skla, 1,5m x 0,5 metrů, dvacet kusů je pryč. Syn hned volal výrobci a zajistil nová skla. Záhadou mi je, že plodům uvnitř se vůbec nic nestalo. Na sušáku bylo prádlo, ty kroupy se mi do něj zachytily a zřejmě vahou pak praskly šňůry.
Bohumil Ranš: Přišlo to strašně rychle, auto má úplně zničenou karoserii. Starosti navíc, musím obvolat pojišťovny. Dvě auto, novější a starší. Je to bezmoc, koukat z okna na to, jak vám živly ničí majetek. Ale hlavně, že se nikomu nic víc nestalo, to je nejdůležitější.
Starosta Miroslav Plincelner: Přírodě neporučíme, ačkoliv se už od roku 2001, kdy nás bouřky zaplavily, snažíme o všechny možnosti, jak naše město ochránit. Zatím bych řekl, že újmy jsou jen někde – místně, nejvíce vidím spadané větve, listí, u muzea mám pryč jedno střešní okno. Zatím procházím město, tak ještě vše nevím.
Hana Merglová: Ještě jsem v šoku, ani jsme ráno nestihla vše projít, takže to zjistím až odpoledne po práci. Máme ďolíky v autech, rozbitý skleník, až přijde muž z práce, tak to ještě obhlédneme.
Jitka Naušová: To byl v noci rachot, lítali jsme v pyžamech a nočních košilích s baterkami po zahradě a sklízeli, co se dalo. To samé naši sousedi, elektřina nešla. Ráno jsme musela do práce, tak jsem ještě vše neviděla, zatím jen vím, že mám důlky na autě a omlácené stromy, více zjistím po návratu.
Zdeňka Škopková:    Svůj svátek slavím tím, že od rána uklízím po noční spoušti. Je mi to moc líto, skleník jsem měla 40 let a nikdy se nic nestalo a teď je kompletně rozbitý, střepy všude kolem rozlítané. Co bylo venku, to je zničené, zasázené okurky jsou omlácené, celá zahrada je v nepořádku.

Renata Bursová:  U nás to odnesl bazén, plachta, trampolína  auta. U bazénu je díra v tom nafukovacím okruží, možná to ještě půjde nějak slepit záplatou. U trampolíny jsou potrhané ochranné kryty. No a bublinová plachta na bazén je prostě popraskaná. Horší je to s auty, jsou samý důlek.No, počasí neporučíme, ono, jak se chováme k přírodě my, tak se ona chová k nám.
Lenka Záhnová:  U nás je škoda hlavně za zahradě, zelenina, kytky, vše pomlácené. Na terase nám to také potrhalo velký slunečník.
Obyvatel Zahradní ulice: Vyběhl jsem ven, najednou blesk, rána a prásklo to přímo do elektrického vedení. A hned jsme byli bez proudu, až teď dopoledne to spravili.
 MarS
Foto: Naušová, Ranš, Cuřínová, Sihelská, Hreusová, Voleská
herusoova2 herusova1 herusova2 herusova3 herusva5 hreusova4 v1 v2 v3 v4 v5 v6 v7
blahova
S1 S2 S3 S4 S5 S6 Exif_JPEG_420 Exif_JPEG_420 S9 S10 Sihelska1 Sihelska2 Sihelska3 Sihelska4 Sihelska5 Sihelska6 Sihelska7 Sihelska8 Sihelska9 Sihelska10 Sihelska11 Sihelska12 Sihelska13 Sihelska14 Sihelska15 Sihelska16 Sihelska17 Sihelska18 Sihelska19 Sihelska20 Sihelska21