DEN NADPOZEMSKÝCH BYTOSTÍ

5 prosince, 2017|Posted in: PRO ŽENY

Den nadpozemských bytostí, den kdy chodí Mikuláš, čert a anděl.

A máme tu zase ten den, kdy potkáme na chodnících našich měst a vesnic bytosti nadpozemské. Z nebe nám přes velké sítko někde i pocukrovali zem, aby atmosféra dnešního večera byla dokonalá.
Mikuláš po boku s čertem a andělem patří k české kultuře a lidové tradici od pradávna. Advent se bez těchto postaviček neobejde.
Mikulášské oslavy se kdysi pojily s masopustem a s rejděním různých masek a maškar. Děti si dávaly za okno punčochu, aby ráno našly svou odměnu, podle svého chování. Nejčastěji se v té době dávaly do punčoch cukrovinky, jablka a ořechy. Ten kdo zlobil dostal brambory, nebo kus uhlí.
Svatý Mikuláš je postava z dávné historie. Své kořeny má v Myře v Lýkii v dnešním Turecku, kde se narodil kolem roku 280. Za svého života byl velmi oblíbeným mužem, byl štědrý k potřebným lidem, nesnášel nespravedlnost. Byl biskupem a jedná se o nejvíce uctívaného svatého v celém křesťanství. Zemřel 6. prosince 350. Jeho ostatky se nachází v kryptě chrámu ve městě Bari.
S Mikulášem souvisí darování různého ovoce a cukrovinek a tudíž i Mikulášské trhy. Klasickými cukrovinkami na těchto trzích bylo pečivo z kynutého těsta. Ze sušených křížal a švestek se prodávali čerti a čertice. Nesmíme zapomenout na perníkové pečivo. Prodávaly se metly z březových větviček barvené na zlato a na větvičkách byly uvázané bonbony tzv. salonky.
S dostavbou železnice v druhé polovině devatenáctého století, se na trhy dostalo ovoce jako, pomoranče – oranže – pomeranče, limony –citrony, pomerančové krsky – mandarinky, punská – granátová jablka, různé druhy ořechů, datle, pignoly – ořechy pinie, hikory, což jsou pekanové ořechy a asi mnohé bude zajímat, že právě z hikorového dřeva se vyráběly lyže, právě zvané „hikory“.
Určitě Váz zaujme, že s rozšířením habsburské monarchie o část dnešní Itálie se k nám dovážely plody kaštanovníku jedlého a tak se mnozí návštěvníci trhů mohli ohřát u rozpálených kamínek, kde se kaštany pekly a tuhle dobrotu si v teple vychutnat.

Pokud se ptáte na čerta, proč chodí s Mikulášem, je to jednoduché, dobro a zlo jdou spolu ruku v ruce. Čert je pohádková bytost ze slovanské mytologie. Je to šmudla špinavá, která má navíc ocas a kopyto, ale umí získat duše provinilců formou úpisu. Člověk ho vyhledá ve snaze, aby mu splnil nějakou tu, jinak nesplnitelnou službu a ejhle, hned se musí upsat krví. Když lhůta vyprší, čert si odnese hříšníka do pekla, zde je duše provinilce vážena, aby se zjistilo kolik hříchů spáchala. Když váha klesne, provinilec peklu propadne, když neklesne, čistá duše se z pekla vždycky dostane. Jaká by to byla spravedlnost, aby ne.
A kdo peklu vládne ? No přece ten nejvyšší z nejvyšších – Lucifer – vládce pekel. Kdyby jste to nevěděli, tak čert je letu schopen, ale ne každý, záleží to na kvalitě kouzel, která ovládá a jaké je úrovně. Zlé lidi čert do pekla nosí, ale hodné zlatem a kouzelnými předměty by odměňovat měl.

Anděl, kolik já znám andělů mezi námi lidmi. Štěstí, že jsem je mohla potkat a mám je ve své blízkosti. Ty nadpozemské prý můžete potkat právě s Mikulášem a čertem dnes. Jsou to bytosti naprosto dokonalé, svaté, obdařené rozumem a vůlí, která je podřízena Bohu a tak anděl slouží jako posel mezi Bohem a člověkem. Jeho znaky jsou velká křídla, bílé šaty a vlasy. Lidi chrání anděl před nebezpečím a útrapami. V nebi mají andělé své úkoly též. Obdělávají nebeské zahrady, opatrují malé andílky, které zaučují. Jen jednou za rok může anděl chodit v této trojici a to je právě dnes 5. prosince.
Adventní čas je čas čekání a vzpomínání. A tak až dnes půjde městem Mikuláš, uslyšíte řinčení řetězů, zavzpomínejte na své dětské časy. Já si vždycky vzpomenu na svého spolužáka, který trefil Mikuláše z pod postele budíkem i když cíl byl čert..Jeho maminka se tenkrát křižovala, ale kluka z pod postele nikdo nedostal.
Pravdou je, že čerta, který chodil s Mikulášem jsme se u nás na vsi báli všichni i mnozí dospělí. Tenkrát měl rohy z berana, sršel mu oheň z huby a s nikým si nebral servítky.I my děti jako doprovod, jsme od něj dostaly párkrát březovým koštětem přes záda. Když představitel, který čerta celé mé dětství představoval zemřel, pochopila jsem, že kus dětství je pryč.

Krásný čas adventní všem lidem dobré vůle a myšlení
přeje Hana Štollová

MKI