Z KLADRUBSKÉ POUTI

22 srpna, 2018|Posted in: Obecné

Oproti minulému roku byl program kladrubské pouti ve dnech 17-19.srpna opravdu pestrý. Těžko soudit, jestli tomu napomohla skutečnost, že je tento rok volební, ale faktem zůstává, že v letošní nabídce zábavy si našel své jistě každý.  Po páteční vernisáži amatérkých tvůrců se v sobotu již dopoledne rozjela široká plejáda akcí na náměstí. Divadlo Řimbaba pobavilo děcka, následovala smršť dechovky, folku i bigbítu až do půlnoci. Mezitím svedli líté boje na hřišti fotbalisté. Pozadu nezůstal ani kladrubský svaz chovatelů, který na oba dny opět připravil  výstavu zvířectva a starých zemědělských strojů. Tu kromě bohaté tomboly zpestřil zcela netradičně, ale moc zajímavě. Doprostřed mezi klece se zvířátky pozval mladičkého kladrubského modeláře Honzíka Lipavského s jeho vlastnoručně postavenou železnicí s vláčky. Honzík v železničářské čepici sám vláčky řídil a byla radost na to koukat. Stranou nestálo ani muzeum, které otevřelo svoji Černobílou kafírnu. Při kávičce a dortíku zde našlo útočiště mnoho návštěvníků, neboť zde byl příjemný chládek. Pouť si užili snad všichni domácí, ale přijela i spousta přespolních jako např. manželé ze Svojšína.  Ti si v muzeu nostalgicky zavzpomínali na doby, kdy do této budovy chodívali prý vždy ve středu do kina.

Je známo, že  k pouti nepatří jen pouťové koláče, ale i pivo. Letos ho byl ve stáncích takový výběr, že by se nemusel stydět ani pivní festival. Však to někteří také odnesli bolehlavem, když se snažili, v dobré víře neurazit stánkaře, ochutnat od každého.
A zábava pokračovala i po celou neděli. Hned od rána to rozjeli Plzenští heligonkáři. Po Oranžádě – balkánské dechovce se náměstí zaplnilo kolem zvláště  přistaveného podia. A pak, ač bylo vedro na padnutí, mnohým naskakovala husí kůže, když sledovali mistrovské kousky mistra Timbersportu Martina Komárka.  Rány sekerou a jeho mistrovské vládnutí pilám dostávalo do varu všechny. Následující Lucie revival byla už jen třešinkou na pomyslném dortu.
Monika Šavlová
.
.