VELIKONOČNÍ NADÍLKA V PODOBĚ SEDMI VYHOZENÝCH ŠTĚŇAT.. JSME LIDÉ?

22 dubna, 2019|Posted in: Články, Zvířata

Tachovský útulek u Šmudliny přijal o velikonočním víkendu sedm malých nalezenců. Štěňata někdo vyhodil v lese nedaleko Stráže na Borsku. Štěňata jsou hodně zanedbaná, jak uvedla vedoucí útulku Gabriela Jägerová. „Tak takhle jsme si velikonočního zajíčka opravdu nepředstavovali. Jde o pět holčiček a dva kluky, byli úplně špinaví, vyhublí na kost. Jsou nesocializovaní a hodně plaší. Kde asi museli být zavření, kdo jim mohl takto ublížit? Děkuji Zdendovi za ochotu a odvoz, strážským hasičům za odchyt a panu starostovi za pohotové jednání,“ je smutná vedoucí útulku.

Štěňata by podle své velikosti měla vážit aspoň 12 kilogramů. „Mají jen kolem čtyř, když se postaví na nožičky, všichni se třesou, sotva se na nich udrží.  Nemají vůbec žádné osvalení. Trvalo, než se vůbec nechala prohlédnout a pohladit.  Je zarážející, že když byla vyhozena v lese, neměla štěňata ani klíšťata. Všichni jsou sice čistí od vnějších parazitů, ale  totálně špinaví od zaschlého bláta a hnoje. Smrdí jako z kravína. Takže když se obyvatelé Stráže trošku poohlédnou po okolí, třeba by natrefili na mámu štěňat. Bude jistě vousatá, černá, střední nebo větší velikosti. Když si zrekapitulujeme počasí posledních týdnů, není možné, aby byli od bláta z deště. Tady je prostě jasné, že je měl nějaký statkář někde zavřené,“ myslí si Gabriela Jägerová.

Sedm nových obyvatel útulku zatím dostalo ampulky na parazity, které mají díky akcím Super ZOO a Nejen srdcem, krmení, které má útulek díky projektu Psí přání – plnění mističek. Útulek žije i z takových projektů, říká Jägerová. „Ještě, že spousta hodných lidí nás podporuje. Protože, když pak přijde něco takového, neměli bychom rychle kam sáhnout pro léky a jídlo. Teď necháme psí děti odpočinout a v týdnu je zkusíme vykoupat,“ dodala Jägerová.

Zájemci o štěňata se zatím nemají ozývat. Pejsci nyní musí projít karanténou, veterinou a musí také nabrat síly. Možnost adopce bude pak zveřejněná na stránkách útulku: http://www.utulek-tachov.cz/. 
Tam pak zájemci najdou fotografie i popisy.

MarS

Foto: U Šmudliny Tachov

.