ŠKOLA MĚLA VELKOU SLAVNOST!

25 května, 2019|Posted in: Obecné

Střední odborná škola ve Stříbře měla velké oslavy, slavila 120 let od postavení školní budovy a šedesát let je v ní škola, která se zaměřuje na zemědělství. V rámci oslav byl den otevřených dveří školy, k tomu byla na školní zahradě za budovou velká slavnost, na místě byly stany se sezením, občerstvení a také program s hudbou. Na slavnost byli pozvání všichni bývalí pracovníci školy. „Nedá se odhadnout, kolik lidí dnes přijelo, ale je jich několik stovek. Jsem moc ráda, že akce má úspěch, podílelo se na přípravě opravdu hodně lidí, naši zaměstnanci, žáci, pomohly nám také města Stříbro, Kladruby, spolek STROM a další a další lidé, kterým moc děkuji. Přijeli lidé z velkých dálek, naši bývalí žáci i zaměstnanci. Vše se vydařilo, i počasí k nám bylo milosrdné,“ usmívala se spokojená ředitelka školy Jarmila Kánská.
Do školy chodila v letech 1989 až 1992 také Markéta Staňková z Jemnice. Ta měla školu tak ráda, že si svého spolužáka v prostoru školy v roce 2009 i vzala a oddávajícím jim byl jejich bývalý ředitel školy Josef Sazama. „Ve škole, jsme se poznali, chodili jsme spolu. Pak jsme se potkali po letech a přímo ve škole se vzali. Moc ráda na školu i tyto životní etapy vzpomínám, byť vše nevyšlo dle plánů,“ říká Staňková. Na akci potkala mnoho známých. „Přímo ze třídy jen kamarádku Renatu Pokornou z Tachova, ale jinak další lidi a hlavně ráda vidím učitele. Ve své bývalé lavici jsem musela zamáčknout i slzu. Najednou se mi vybavil den, kdy jsem pod lavicí četla knihu a učitel mě přistihl a zabavil mi ji. Tehdy to byla hodina živočišné výroby, moc dobře si to pamatuji, protože to byla moje hodně oblíbená knížka,“ vzpomínala Staňková z Jemnice, která vystudovala třídu chovatel a u chovatelství skutečně zůstala, dnes je majitelkou úspěšné farmy.
Na akci dohlížely desítky pomocníků, mezi nimi také třeťáci Sára Kasalová a David Hrečín. „Prezentovali jsme školu ve stříbrských krojích, každého jsme vítali. Zájemce vodíme po prostoru školy, ukazujeme jim učebny, které znali, ale i ty nové, které vlastně nikdy nezažili. Lidé se hodně ptají na různá místa a učitele. Je vidět, že na školu hodně vzpomínají. Takhle jistě budeme vzpomínat jednou i my. Nám se tu také líbí, mám fajn kolektiv a skvělé učitele. Také se nám asi bude stýskat,“ shodli se nynější žáci školy školy Kasalová a Hrečík.
Celou slavnost zakončil ohňostroj.
MarS
.