PŘES ÚHLAVKU VEDE NOVÁ LÁVKA

21 října, 2020|Posted in: Obecné

Přes Kladruby vedoucí zelená turistická Svatojakubská cesta je poměrně frekventovaná. V okolí Petrova mlýna, kde trasa pokračuje dále směrem k Železné, je nutno řeku Úhlavku překročit na druhý břeh. K tomu slouží už roky dřevěná lávka, kterou hojně využívají i místní občané v rámci svých procházek po okolí Kladrub. Postupem času na ní zapracovaly povětrnostní vlivy, opotřebovanost a doba používání. Proto se vedení města rozhodlo lávku vyměnit. „Této práce se chopili naši chlapi, zaměstnanci, kteří se starají technicky o chod města,“ vysvětlil místostarosta Matěj Havránek. Výrobu pochozí části a zábradlí pak zadalo město zdejšímu truhláři. „Myslím, že všichni odvedli opravdu dobrou práci, lávka je moc pěkná, zábradlí je bytelné,“ pochválil odvedenou práci Havránek.
„Jsme rádi, že Kladruby patří k Železné trase Svatojakubské cesty a že k nám tato cesta přivádí nové a nové návštěvníky a Kladruby stále více vstupují do podvědomí veřejnosti. Turistika je v současné době hodně rozšířená a tak bezpečnost na trase každého z nás je prvořadá, ať už se jedná o domácí obyvatele nebo turisty. Na staré lávce už bylo zábradlí v havarijním stavu a taktéž prkna byla místy ztrouchnivělá a ošlapaná, po dešti navíc již značně kluzká,“ dodala závěrem starostka města Hana Floriánová.

Železná trasa je dlouhá 231 km a vede z Prahy až příznačně do vesničky Železná. Vede mimo jiné nádhernou krajinou v okolí Berounky, údolím řeky Střely, kolem přehrady Hracholusky až po okolí Úhlavky. A leží na ní nespočet historických památek, z nichž některé patří do dílny Jana Blažeje Santiniho. Z jeho tvorby mohou turisté cestou navštívit například kostel v Mariánské Týnici či klášter v Plasích. Posledním Santiniho skvostem na této trase je právě kladrubský benediktinský klášter.

Autor: Monika Šavlová.