KOČIČÍ VÁNOCE ČERNOŠÍNSKÉM MUZEU!

8 prosince, 2020|Posted in: Domácí dílna, Obecné, Tip na výlet

Muzeum v Černošíně vzniklo právě před šesti lety před vánočními svátky a za tu dobu se tu Vánoce už šestkrát slavili tématicky, říká místostarostka Hana Merglová. A tak kromě tradičního stromečku je i nějaké téma a k tomu náleží i ozdoby, dekorace a celá výstava. Letos jsou tématem kočky, ale byly tu také Vánoce zvonečkové, andělské, betlémové, historické či knoflíkové.

Ke každým Vánocům je i výstava, zatímco v loni byly kolem stromečku knoflíkové obrazy a dekorace, na stromku knoflíkové řetězy i ozdoby, letos je vše kočičí, jak ozdoby a špička, tak ve výstavě jsou sochu koček, oděvy, obrazy, nádobí, šperky, prostě samá kočka. Nejvíce tato výstava láká děti a milovníky koček, návštěvníci se objednávají dopředu, protože prohlídky jsou povoleny pouze do čtyř osob, nebo jedné rodiny.

Kočky donesly ženy z městečka

Původně měla být výstava jen od dvou autorek, ale nakonec se přidaly i další ženy. Dalo by se říci, že kočičí motiv zřejmě mají doma všichni, ať už je to obrázek či socha, nebo přívěsek. Výstava zůstane v muzeu minimálně do Tří králů, ale je možné, že bude prodloužena až do konce ledna. Současně s ní je totiž k vidění také nová expozice historických nálezů z Černošínska od pana Jaromíra Lajbla. Ta měla začít v říjnu, ale muzeum muselo zůstat zavřené. Takže první návštěvníci teprve začínají chodit.

Protože betlém byl vystaven vždy na vánoční koncert v kostele svatého Jiří, zůstal by letos v krabici. Koncert byl kvůli koronavirovým opatřením zrušený. A tak došlo na improvizaci. Betlém se dostal za výlohu stánku u autobusové zastávky. Večer nad ním září hvězda a doplňuje tak celkový pohled na vánočně ozdobené náměstí.

autor:Martina Sihelská|zdroj:Český rozhlas Plzeň
ZDE SI POSLECHNĚTE CELOU ZVUKOVOU REPORTÁŽ:
.
.
(moje služby jsou úterý + čtvrtek + soboty v sudém týdnu od 10 do 16 hodin!)
.
VIDEO POHLED ZDE:
.
.

.

.

.

.

.

.

.