PROSÍM – OHŇOSTROJE ANO, ALE S ROZUMEM!

6 července, 2021|Posted in: Obecné

Ohňostroj do domu?

Krásný den všem – přicházím s názorem.
Prosím, dotyčné lidi, neberte to jako lynč (ve zlém), pouze jako jeden názor z mnoha. (Díky)
Jako chovatelka zvířat jsem vždy ráda, když je dopředu ohlášen ohňostroj, protože stihnu zvířata připravit tak, aby moc netrpěla a hlavně neutekla, což se také stávalo – ve strachu totiž plot přestane být plotem a i pes má najednou sílu jej překonat!
Ne tak včera večer. Neohlášený ohňostroj u našich zvířat vyvolal doslova amok, kromě škrabánců od kočky a poražení všech možných věcí při úprku pod postel a psího pláče jsem si uvědomila jednu věc – ohňostroj směřoval nad mohutné stromy na hřbitově, kde sice mrtvé jistě nevzbudíte, ale v korunách jsou momentálně hnízda plná mláďat! Vím, pár minut ran a světlic, to nic není oproti bouřkám, nicméně, když si uvědomím, že autor ohňostroje to měl 150 metrů na pole nad městem, tak je mi to líto, stačilo se jen zvednout a udělat pár kroků. (byť i na poli najdete hnízda)
Prostě mi toto přijde zbytečné, když ptáci teď krmí mladé a nad jejich hlavami musí nutně znít toto pro radost dětí. Jistě ji děti měly (a přeji jim to), ale zároveň se naučily do života to, že ohňostroj lze dělat kdykoliv a kdekoliv.
Nechci se tu chovat jako zatvrzelý ekolog a bojovník za zvířecí práva, ale zamysleme se trochu nad svým počínáním. Rok, co rok se ke zvířatům i lidem chováme bezohledně.
Příkladů je mnoho, jen z mého okolí například vyhozená čapí mláďata z komínu na náměstí ve Stříbře poté, co díky vojenské přehlídce, kdy končila kasárna, přelétly nízko nad náměstím dvě helikoptéry. Jedinečná podívaná pro lidi stála životy čápat a čapí rodina se pak na tomto komíně řadu let neobjevila.
To samé bych mohla připomenout na dalších místech ve věži kostela každoročně má mladé dravec (myslím, že je to poštolka) I ta předloni při křiku lidí vyhodila mladé z místa a tak se dá pokračovat dál a dál, velké skleněné plochy, neoznačená plexiskla na různých místech, více betonu a asfaltu, méně přírody  atd..
K tomu si připočtěte ztráty pod koly vozidel, umírání v odpadcích, kdy se zvíře chytí do plechovky, PETky či mikroteňáku atd..
Vím, nejde to jinak (něco jde) , lidé se mají bavit, oslavovat, žít, v pořádku. Jen si někdy říkám, že lze občas najít kompromis. V tomto případě by stačilo říci to sousedům a vyjít o 150 metrů výše na pole nad městem, kde by býval ohňostroj i hezčí.

Jinak klasický ptačí koncert se dnes ráno nekonal, vzbudily mě pouze hrdličky, po čase se k nim přidaly straky a vrabci. Doufám, že večer či zítra už to bude lepší.

Tak, neberte to ve zlém, je to jen prosba o ohleduplnost. (je mi jasné, že nešlo o úmysl, spíše to byl jen nedomyšlený úlet)

Přeji všem hezký den!

Martina S
.

Leave a Reply