MALOVALA BARVOU Z VAJÍČEK I ZLATEM

21 října, 2021|Posted in: Články, Domácí dílna

Už jen několik dní zbývá na prohlídku výstavy malovaných obrázků na sklo, která nese název Podmalba na sklo z Raimundsreutu, které kdysi malovala Maria Dives. Její dcera Anna se teď rozhodla krásné obrázky zapůjčit do kladrubského muzea. „Maminka už nežije, ale já si všechny tyto obrázky schovávám. Malba na sklo je, dá se říci, takové řemeslo z Bavorska i českého příhraničí, kdy se malovalo na tabulové sklo z okolních skláren. Moje maminka tedy používala hlavně staré sklo, což si všimne dobrý pozorovatel, že není úplně rovné a v určitém úhlu světla vidíme jakoby lomené čáry,“ vysvětlovala Anna Dives.
Dříve malíři používali ručně míchané barvy z různých pigmentů. „Maminka vše pečlivě umíchala, do některých barev přidala třeba i žloutky a třeba na svatozáře používala pravé plátkové zlato. Trvalo vždy několik dní, než dokončila obrázek. A malovala hlavně svaté obrázky, rodiny, a psala tam také ta průvodní slova. Protože, se na jednu stranu maluje a pak z druhé strany na obrázek dívá, tak musela ty nápisy psát obráceně, zrcadlově. A psala je i s původními pravopisnými chybami, tak jak to opravdu bylo kdysi opravdu napsáno,“ dodala Anna Dives.
Výstava se pomalu chýlí ke konci, jak řekl ředitel kladrubského muzea Jiří Šmahel. „Už nám končí 31. října a pak ji nahradí obrazy od pana Františka Rady. Ten maluje přírodu a zajímavosti s našem regionu. Vernisáž jeho výstavy je naplánována na 5. listopad od 18 hodin, všechny tímto srdečně zvu,“ uvedl Jiří Šmahel.
MarS
.