TIP NA VÝLET – OSTRÝ

22 října, 2021|Posted in: Články, Obecné, Příroda, Tip na výlet

Kdo nezná Šumavu, není prý Čech.

Já ostuda, ji opravdu moc neznám, jsem Krušnohorka, takže jezdím hlavně tam. Ale když už byl návrh jet na Šumavu, tak jsem přikývla. Prošli jsme mnoho krásných míst a já bych dnes dala zatím tip jen na jedno, to co mě opravdu uchvátilo!

Ostrý. Tato hora v Královském hvozdu měří 1293 metrů a je to vlastně jedna z částí dvojvrcholového suku, který se skládá z hraničního Velkého ostrého a západněji ležícího Malého Ostrého, ten je o málo nižší, má „jen“ 1266 metrů.  Tyto dvě hory mají několik názvů, mě hlavně zaujalo to krásné pojmenování „Prsa Matky boží“.   Tuto přezdívku zmiňoval v roce 1872 domažlický děkan Karel Hájek, často ji ve svém díle používal také Jindřich Šimon BaarOstrý tvoří rovněž kulisu bavorské oblasti Lamer Winkel, do které náleží obce ArrachLam a Lohberg. V Lamu, pro který je domovskou horou, ho rádi nazývají „Matterhorn des Bayerwaldes“. viz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ostr%C3%BD_(%C5%A0umava)

Naše trasa vedla z Hamrů, kde jsme měli skvělé ubytování hned nad potůčkem v budově bývalé školy. Po značené trase jsme s partou vystoupali k tak zvanému Statečku. Kouknu do netu a zjišťuji, že Stateček  je významná křižovatka turistických tras – rozcestí pod Ostrým. Směrem na vrchol Ostrého a dále do Bavorska, směr na Lomničky a přes zadní Chalupy až do Nýrska. Opačným směrem pak okolo Národních přírodních rezervací Bílá Strž a Černé a Čertovo jezero až na Špičák a další z prudkého kopce kolem Bílého potoka do Hamrů. Turistický průvodce z roku 1901 o tomto místě píše: „vystoupíme Gütteplatz (951 m n. m.), lesní palouk s troskami staré sklárny, kde se sbíhá desatero cest“. Název této křižovatky pěti cest je odvozen od staré usedlosti, která zde stávala do roku 1953. Nedaleko odtud, v Dole pod Ostrým, stávala osada Donnerwinkel, která v roce 1840 měla 8 domů a kapli. Zajímavostí je i údaj z roku 1895, kdy v těchto osmi domech žilo 64 obyvatel. Do zdejšího romantického a divokého kouta Královského hvozdu umístil významný hudební skladatel Carl Maria von Weber děj své romantické opery o třech dějstvích „Čarostřelec“.  (http://www.sumava.cz/objekt_az/5555-stateek/).

Od Statečku dále, ještě chvíli po asfaltce a pak už odbočka do lesa.

No, nač se rozepisovat, kdo můžete, vezměte si pevnou nepromokavou obuv a jděte se sami podívat, protože to za to vážně stojí. Jo a nahoře bývá otevřená i hospůdka. Za pět éček dáte polívku, za osm hlavní jídlo…

Nejlepší je ale mít zásobu v batůžku spolu s dalekohledem a dalším vybavením. 🙂

.

Malé videjko zde: https://www.youtube.com/watch?v=T5VmANkhpKw&t=18s&ab_channel=MartinaSihelska

.

MarSi

.