DRAKIÁDA S ÚKLIDEM OKOLÍ

5 listopadu, 2021|Posted in: Obecné

V rámci loučení s podzimem se sešli členové skupiny Bezpečnostní dobrovolník města Stříbra, aby provedli kontrolu chatové oblasti a zkontrolovali zabezpečení objektů. Souběžně proběhla úklidová akce v rámci „Ukliďme Česko“. Po úklidu čekal děti i dospělé připravený program. Dobrovolníci připravovali materiál i prostory od pátečního odpoledne.   Pro účastníky byl udržován oheň a také připravena svačina.  „Nedali jsme se zaskočit mlhavým ránem. Výbava dobrovolníků pořízená díky neinvestiční dotaci Ministerstva vnitra ČR nám dobře posloužila. Po přivítání a úvodním slovu zástupce hlavního organizátora se Bezpečnostní dobrovolníci pod vedením zkušeného koordinátora Vratislava Maňáka, vydali provádět preventivní činnost k zajištění ochrany majetku osob v rekreačních oblastech města Stříbra. Já jsem koordinátorkou už druhým rokem a zajišťuji doprovodné aktivity pro veřejnost spojené s úklidem okolí města Stříbra, tentokrát  pod názvem Úklidová drakiáda. Skupina sběraček i sběračů byla poučena ohledně bezpečného chování v přírodě. Dětem jsem sdělila pravidla, za kterých se sběr odpadu uskuteční. K radosti všech rodičů jim byly dány píšťalky, pro lepší orientaci v terénu. Odpoledne byly pro děti připraveny doprovodné aktivity  v podobě soutěží v házení míčků, petang, a ti nejmenší se s radostí zabavili na písku. Větší děti mají již od minulých let v houštině svůj koutek, který si samy zvelebují. Větru jsme se bohužel nedočkali. A tak vznikla zábavná disciplína Běh s drakem přes překážky. Dospělí ocenili, když se povedlo spustit laserovou střelnici. V soutěži o nejlepšího střelce vyhrál Tomáš Schün se skórem 90 bodů. Byl odměněn diplomem a skvělým stříbrským medem, věnovaným včelařem Vratislavem Maňákem,“ uvedla Jana Miltová s tím, že kvanta nepořádku v lese ji stále dokážou překvapit.
Sesbíraný odpad obsahoval směs PET lahví, skla, papíru, ale i kabely, dráty, části elektroniky (pračka, lednička, televize, několik monitorů, starší PC sestava), větší plasty a dvě pneumatiky. Dohromady bylo nalezeno 14 pytlů
odpadu a hromada větších kusů. Po velkém úklid nastala i zábava a občerstvení. „Když nastal čas odpočinku a zhodnocení provedených činností, bylo potřeba se po práci i posilnit. Kdo chtěl, mohl ochutnat cokoliv z řady moučníků, které připravily nadšené dobrovolnice, nebo zakousnout něčeho šťavnatějšího. Díky příspěvku dobrovolníků i finanční podpoře starosty města Stříbra Martina Záhoře bylo buřtíků, klobás, chleba, ale i vypečeného masíčka a nápojů pro všechny  dostatek,“ dodala Miltová.

Akce se účastnila také Pavla Procházková. „Rozhodně je to dobrý nápad, a takové já ráda podpořím. Navíc jde o pěknou lokalitu nad Máchovým údolím. Bylo vidět, že to všechny účastníky baví a jsou pro to zapálení. Doufám, že bude více takových akcí,“ uvedla Procházková.

MarSi

.

Foto: archiv Miltové

.