Strašidla v Kladrubech

27 června, 2022|Posted in: Články, Obecné, Tip na výlet

Pojďte se bát do Kladrub
Kostlivci, krvavé paní, čerti, pavouci a další strašidla i bytosti ovládly kladrubské muzeum na Tachovsku. Tam začala výstava pod názvem Českých pohádek a strašidel a putovní výstava blbin, kravin a volovin, které nedobyly svět. Jak už prapodivný název napovídá, kromě pohádkových a strašidelných postav jsou v muzeu i zvláštnosti, jmenujme například ježka v kleci, novinářskou kachnu, ježkovy oči nebo také klíny do hlavy či svíčkovou se šesti. Zhmotněná  pořekadla pak ve skutečnosti vypadají opravdu úsměvně, jak říká průvodce muzeem Jiří Kohout.
Expozice je ve tmě
Výstava strašidel vznikla ve spolupráci s plzeňským Muzeem strašidel a je v horním patře kladrubského muzea. Okna jsou zatemněna, aby vynikly světelné i zvukové efekty, které výstavu doprovázejí. Zejména děti si to užijí, při chůzi síní se postupně zapínají čidla a tak pavoukovi svítí oči, ježibaba začne točit hlavou a tak dále. Ale na místě jsou i milé bytosti, šípková Růženka, Karkula i král s královnou. Opakem je pak velká osvícená brána do pekla a pekelné bytosti. A to největší strašidlo, co tam mají, to je tak strašné, že je zavřené v kufru. Ale i ten vám na požádání pracovník muzea rád otevře, ale pozor, na vlastní nebezpečí!
Strašidla budou strašit celé prázdniny
Je léto, prázdniny a tak je to jistě skvělý tip na výlet. Muzeum v Kladrubech má v sezóně otevřeno od úterý do neděle vždy od 10 do 17 hodin. Když už budete v Kladrubech, můžete děti zavést také na tamní pony farmu, kde mají koně, poníky, kozy a můžete tam i nechat ve stáji tašku s tvrdým pečivem či ovocem a zeleninou. Nad Pony farmou v údolí se pak tyčí Santiniho perla – kladrubský klášter. I tam doporučujeme prohlídku. A kdo rád chodí, mohl by se vydat na tamní naučnou stezku kolem Úhlavky. Stezka má 6 km a 15 zastavení a je velmi poučná.
Reportáž na stanici ČESKÝ ROZHLAS PLZEŇ ZDE
.
MarSi
.