Zadržování bobra v krajině

29 června, 2022|Posted in: Články, Obecné, Příroda

Zadržování bobra v krajině
O natáčení s vycházející hvězdou dokumentaristických pořadů České televize, přírodovědcem, kameramanem a režisérem v jedné osobě Prokopem Pithartem jsme Vás již informovali.
Finální dokument týmu České televize si teď můžete pustit a zhlédnout na internetovém odkazu „ivysílá ČT“ a nebo pod rubrikou „Pořady ČT“ pořad „Nedej se“. Náš dvaceti sedmi minutový díl má velice trefný název „Zadržování bobra v krajině“ a určitě stojí za pozornost.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/222562248420007/
Něco více k pořadu.Část pořadu se filmovala na Kateřinském potoce na Tachovsku v naší „soukromé přírodní rezervaci“, kde může bobr hospodařit bez toho, aniž by někomu překážel.
Tento nádherný kus země o celkové rozloze 13 hektarů patří z větší části (cca 8 ha) Nadačnímu fondu EDEN a menší část (cca 5 hektaru) vlastní od roku 2020 díky dvěma strategickým partnerům (manželům Nováčkovým a Robertu Trnkovi) DES OP – Záchranná stanice živočichů Plzeň.
V reálu je pak smutné, že k tomu, abychom toto místo funkčně a v rámci vyššího veřejného zájmu ochrany přírody ochránili, se muselo x jednotlivců spojit a z vlastních peněz pozemky koupit!

Proto také v roce 2021 byl stejnými lidmi založen Nadační fond EDEN, který díky podpoře a přízni dvou největších donátorů a garantů profesorů Michala Michala a Ondřeje Hese z Bioptické laboratoře Plzeň, odkoupil a odkupuje další pozemky a plochy v dané lokalitě.
Pozor!  Na nákup těchto pozemků přispělo i hodně našich sponzorů, partnerů a přátel, a to nemalou částkou, většinou ze svých úspor či z rozpočtu – věnované jako dar DES OP!
Je smutné, že nejsme schopni (a to několikrát zaznívá i v samotném pořadu) systematicky, koncepčně a efektivně nejenom realizovat to, co dělá bobr, ale ani to, co už je hotové a bobrem udělané, jinak ochránit!

Mně nevadí to, že pan ředitel Povodí Vltavy obhajuje to, co nám tady bohužel a stále dokola 80 let názorně ukazují, že nefunguje. Mně nevadí, že má na bobra a věc jiný názor, věří tomu, co říká, a oceňuji, že se nebojí to říkat i veřejně.
Ale co mi vadí moc, je skutečnost, že stát a státní orgány ochrany přírody místo toho, aby hájily zájmy ochrany přírody, stále dokola hájí a obhajují komerční neveřejné zájmy druhé strany. V pořadu je řeč o poškozených zemědělcích, vlastnících pozemků, ztrátách, škodách a stále dokola veřejně opakovaných dogmatech, které určitě mají v dokumentu své místo a v rámci objektivnosti by měly rovněž zaznít. Neměly by ale zaznívat hlavně z úst těch, kteří mají hájit zájmy ochrany přírody a zájmy veřejné!

Jelikož v samotném reálu to totiž není ani o těch zemědělcích a udřených sedlácích, ale z 90 % o spekulantech, laciných ziscích a chybné dotační politice tohoto státu!
Není to o tom, že „sedlák“ má kvůli bobrovi o dvě tuny pšenice méně, za kterou stejně ve výkupu nikdy nedostane to, co by právem měl, ale je to o tom, že spekulant, který to pro ten samý stát už léta seká, balíkuje a následně nechá shnít někde u lesa, přijde o dotaci, protože když tam hospodaří bobr, tak se nemusí a ani sekat nedá!

To byl koneckonců i jeden z největších problémů při vyhlašování přírodní rezervace Janovský mokřad u Nýřan, kde kdyby klíčové pozemky 5 minut po 12. hodině neodkoupil Plzeňský kraj, tak by už dávno žádný mokřad nebyl a vesele se sekalo za státní dotace.

Část pořadu se natáčela právě v přírodní rezervaci Janovský mokřad, která je ve správě a majetku Plzeňského kraje.
Závěrem opět děkuji všem, kteří nám pomohli a pomáhají efektivně chránit Kateřinský potok a samozřejmě tvůrci pořadu, kameramanovi, režisérovi a scénáristovi Prokopu Pithartovi, který odvedl neuvěřitelný kus práce a objektivně zpracoval ne zrovna snadné a populární téma!

Děkuji  K. Makoň
Karel Makoň
Dobrovolný ekologický spolek – ochrana ptactva
Záchranná stanice živočichů Plzeň

.

default