Plavba lodí do dalších dní

6 července, 2022|Posted in: Články, Obecné, Obecné

Společně ve Stříbře
Plavba lodí do dalších dní

Plavba lodí do dalších dní je společenská inter-komunitní akce, která proběhla v sobotu ve Stříbře, přehradní nádrži Hracholusky i místní části Butov dne 25.6. 2022.
Cílem projektu SPOLEČNĚ VE STŘÍBŘE je postupně odstraňovat sociální bariéry. Momentálně pomáháme zapojovat uprchlíky do života ve městě Stříbře, budujeme vztahy uvnitř komunity i s jinými občany.
Postupně rozvíjíme komunitní prostor v blízkosti dobrácké chaty. Již proběhly akce: pálení čarodějnic, společně výlety po okolí, společné vaření, zapojení do pořadatelské služby při běhu historickým Stříbrem.
Akce PLAVBA LODÍ DO DALŠÍCH DNÍ byla jak poděkování, tak odměna dobrovolníkům a jejich rodinám za účast v pořadatelské službě při pořádání XXXII. ročníku Silničního běhu historickým Stříbrem. Současně jsme využili tuto formu odměny i jako možnost propojování Stříbrských občanů s novou vznikající Ukrajinskou komunitou.
Vyjeli jsme brzy ráno vlakem do Plešnic. Z nádraží jsme šli směr hráz Hracholuské přehrady. Šlo o příjemnou procházku, při které jsme si vyměňovali každodenní novinky.
U vody jsme nejprve načerpávali sílu, někdo koupáním v přehradní nádrži, někdo občerstvením z blízkého stánku.
Poté se všichni zúčastnili zábavné stopovačky, kde se prověřovali jak české, tak i ukrajinské znalosti. Poté se už všichni věnovali jen radovánkám ve vodě. Někdo plaval, někdo si užíval výhled ze šlapadla, ale většina si zamilovala hrátky na padllebordech.
Čas rychle plynul a brzy jsme se museli sbalit a přesunout se k přístavišti lodi PLZEŇ. Všichni si plavbu užívali a vesele mávali na přihlížející na břehu. V Butově čekalo jsme si ještě naposledy zasoutěžili a to v běhu big Boots. Vítězové si odnesli peněžní poukázky na nákup v prodejně Ovoce a zelenina „U Matušků“ ve Stříbře.
„Akce se vyvedla, díky společným zážitkům se utužily ukrajinsko-české vztahy, všichni u vody dováděli a užívali si báječný den.
„Věříme, že válečným uprchlíkům z území Ukrajiny bezprostředně ohrožených válkou, dáváme naději, podporu, pozitivitu v těžkých chvílích života. Chci, aby holky věděly, že i když jsou daleko od domova, bojí se o své blízké, tak tu nejsou úplně samy.
Myslím si, že je stále co se učit a co poznávat. I když jsou občas začátky rozpačité. Povedlo se nám v tomto projektu najít vůli se přátelit, prožít spolu zábavné chvíle a v některých případech i navázat velmi srdečná a upřímná přátelství.
Je potřeba zmínit, že nebýt ve Stříbře podporováno dobrovolnictví, tak si myslíme, že ani projekt Společně ve Stříbře by nebyl tak úspěšný. Bez širší podpory všech osob organizátorů a účastníků je prostě nedocenitelná.
„Jsou to lidé se srdcem na správném místě a jdou do věcí naplno,“ řekla paní Nikola Benešová, která přivedla myšlenku SPOLEČNĚ VE STŘÍBŘE k životu a je vedoucím tohoto projektu.
Těžké chvíle zažíváme teď všichni, poselstvím našeho projektu je hlavně myšlenka, že nikdy nemusíme zůstat sami. Hlavně, že se cítíme teď a tady v bezpečí.
Děkujeme takto i vedení města Stříbra za podporu dobrovolnictví a kladný přístup k nově zrozenému projektu a současně i neziskové organizaci Nadace Via za zastřešení a profinancování dílčích aktivit.
Kolektiv Stříbrských občanů
Nikola Benešová, Jana Miltová a Vratislav Maňák st.
Projekt „Společně ve Stříbře 2022“

.

Leave a Reply