Tip na výlet – DOLOMITY

16 července, 2022|Posted in: Články, Obecné, Příroda, Tip na výlet

Milujeme naše hory – je jedno, zda jde o Krkonoše, Šumavu či Krušné hory, většina z nás asi i zavítala k sousedům do Tater. A pak je tu jistě také řada lyžařů, kteří rádi sjíždějí Alpy.

Takové velehory jsou krásné nejenom pro lyžaře, ale také pro turisty. Pravda, není to úplně pro všechny turisty, ale kdo se tam vydá a dostane se někam na vrchol, nikdy na ten pohled nezapomene. (Já určitě ne, vylezla jsem třítisícovku přesně v okamžiku, kdy tam začala bouřka.. Takže foto dolů není 🙂 )

Já se s vámi podělím o pár zážitků. S partou jsme se vydali na přelomu června a července do Dolomit. Vedl nás zkušený průvodce, který tam jezdí řadu let a provedl mnoho skupin. (kdyby, chudák, věděl, jakou tam vede Kalamity Jean – mě – tak by asi nejel? 🙂 )

Bydleli jsme v úžasném kempu v údolí pod městem Cortina D´Ampezzo. Fakt chválím, kemp je v lese s pohledem na hory a kuchyň i toalety uklízí každou hodinu. Za asi 11 éček si vyberete ohraničený prostor, kam se v pohodě vejdou stany, auta i sezení. Samozřejmě se ještě pak něco doplácí za počet stanů a elektřinu, kterou využijete ze sloupku na místě.

V kempu můžete koupit základní potraviny, je tam u závory i pizzerie (nečekejte jídelní lístky, protože tam se lístek stahuje pomocí QR kódu – možno hned přeložit) Chutnalo nám, ale našli jsme i plno dalších skvělých restaurantů na městě ve stejné cenové relaci.

Ovšem, tohle nemá být o jídle, ale o kráse v okolí. My si rozplánovali několik akcí, vydali se na ferratové cesty u řeky Fanes, na které je řada nádherných vodopádů, v některých místech je můžete i podejít (zima). Hezká a lehká ferrata je Via ferrata Giovanni Barbara, kde máte i možnost průchodu pod vodopádem. Sedět u šumícího vodopádu považuji za jednu z nejkrásnějších relaxačních terapií.

Kdo má sny vyjít nějaké vrcholy, toho asi nadchnu výstupem na Tofanu Di Rozes (3.225m). Taková dvojitá Sněžka s tím, že závěr je trošku hektičtější, zvláště, když se vám pod nohama bortí skalní stěna a podkluzují nahromaděné kameny. Nám totiž vedoucí výpravy někde sešel ze značky a ostatní ho následovali. Takže posledních asi 200 metrů jsme skákali jako kamzíci ze šutru na šutr, občas nám to někde podjelo a vůbec to bylo veselé. Ale výhledy dolů byly parádní, tedy ještě v tento moment. Pak jsme se dostali mezi oblaka a už místy vidět nebylo. A když už byl na dosah vrcholový kříž a mě začala jímat euforie, najednou jakoby někde zahřmělo. To už jsme se vydrápali až na samotný vrchol, odkud byl výhled, hádejte kam? 🙂  No, nikam, protože jsme byli v mraku a kolem  dokola najednou hřmělo a jistě byly i blesky, ale ty jsme nemohli vidět, takže pár cvaků a zalehnout do ohrádky kamenů kus dále u sestupové trasy, kterou tam nějaký stavitel šikovně udělal.  Za chvíli se nám zdálo, že už nebouří a chvílemi se opravdu i roztrhl mrak a viděli jsme místy dolů, aby to vzápětí další mrak vše zahalil.

Zdálo by se, že když půjdeme dolů už po značené cestě, že to bude bezva. Někteří znalí už tušíte, že až tak úžasné to nebylo, mně se dolů vždy chodí hůř. Několikrát jsem se svezla po kamenném poli a odřela si p.. -ozadí. V jedné chvíli jsme jednomu z nás museli i hodit lano, jinak by nám rovnou odjel dolů a byla by z něj sekaná.  (Za tři dny se pak zřítil sousední ledovec Marmoláda, který nás také lákal. Naštěstí jsme tam nešli, ale tu tragédii asi těžko dostaneme z hlavy.)

No, ještě dodám, kdo chce takovéto výpravy vzhůru do oblak, tak určitě musíte vstát třeba ve 4 – 5 hodin ráno. Protože opravdu aspoň deset hodin půjdete, a musíte počítat i odpočinek, jídlo či, že se ztratíte jako my. (Jo, je to umění ztratit se na holé skále:-) ) Ale náš průvodce nám opravdu ukazoval zázraky, střídavě jsme ho viděli, střídavě ne, pořád mizel ze zorného pole, jakoby procházel skalní masou)

Takových úžasných hor a ferratových cest je tam mnoho, to si jistě každý dnes už umí najít? Od Dolomit to není už tak daleko k moři, takže i tam jsme si na chvíli odskočili.

A samotné město má velmi zajímavé památky, Italové jsou navíc velmi veselí lidé, usmívají se na vás a naši zemi také znají..

Tak třeba jsem vás nadchla a vydáte se také na horskou túru?

VIDEO Z DOLOMIT ZDE:

https://www.youtube.com/watch?v=B5CV8D51fuc&t=6s&ab_channel=MartinaSihelsk%C3%A1

.

MarSi

.