TIP NA VÝLET – Muzeum lyžování v Přimdě

22 ledna, 2023|Posted in: Články, Obecné, Ostatní, Tip na výlet

Jen tři místnosti má muzeum v Přimdě, ale přesto se v něm hodně dozvíte. A protože Přimda má i sjezdovku, najdete v muzeu expozici věnovanou lyžování. Úžasnou sbírku tam dal dohromady Karel Halla a postupně na ni navazuje i průvodce muzea Josef Rídl.

Martina Sihelská a Josef Rídl na saních zvaných vlčky

Na místě jsou první lyže, které měly ještě vázání na řemínky. Bylo mnoho druhů, než se začala používat dnešní moderní výbava. V expozici najdete i dobové fotografie a dokumenty, nebo také zbytky starých vosků.

Všemu vévodí velké sáně, kterým se říká vlčky. Jde o saně, které mají vyšší opěrku na záda a nahoře madlo. K tomu jsou také nezbytné dvě drapákové brzdy. Jeden člověk stojí vzadu za opěrkou na stupačkách a sáně ovládá, další člověk, nebo to může být i náklad je přední ploše saní. Vlčky byly přepravním vozidlem zejména v horách, kdy se jimi převážely děti či nákupy. Dnes už je asi na svazích nepotkáte, jen v muzeích.

V Přimdě mají i zaručeně pravý meteorit, což potvrdily i zkoušky. Ten v roce 2012 nalezl pomocí detektoru kovů jeden hledač v obci Kundratice nedaleko Přimdy. Desetikilový kámen byl poslán na expertizu, kde bylo pak zjištěno, že jde o skutečný meteorit ze železa, ale obsahuje i další složky jako třeba nikl, měď, mangan atd.

I stará školní třída

Kromě lyží se můžete jít také do školy a posadit se do staré školní lavice. Před vámi je klasická tabule, i tabulky břidlicové, kalamář, násadky na pera a kolem jsou vycpaná zvířata. Nezbytně potřebujete počitadlo a nechybí ani rákoska na zlobivé děti. Na stěně visí obraz Jana Amose Komenského, obrázky od Josefa Lady i stará československá mapa.

Tachovsko vždy bývalo zemědělským regionem, a proto další část patří i staré zemědělské technice. Část místnosti zabírají vidle, lopaty, cepy, uvidíte zde i vše potřebné pro koně a tažné voly, síta, necky a mnoho dalšího. Jiná expozice zase připomíná válku, pod sklem jsou vystavené tehdejší zbraně i střelivo.

CELÁ REPORTÁŽ I S FOTOGALERIÍ JEZDE:

https://plzen.rozhlas.cz/muzeum-v-primde-pripomina-historii-lyzovani-8910468.

MarSi

.