TIP na výlet! Kde je střed Evropy? U Dyleně?

3 srpna, 2023|Posted in: Články, Obecné, Tip na výlet

Jestlipak víte, kde je střed Evropy? Úplně přesně jej definovat nemůžeme, dokonce podle pramenů je těch středů Evropy několik, a to i v naší republice. Ale k jednomu z nich se podíváme. Nachází se na česko-německé hranici v lese nedaleko hory Dyleň v Českém lese na rozhraní tachovského a chebského okresu u obce Vysoká. Panenská příroda Českého lesa uchvátí kdekterou romanistou duši a když si sednete u Středu Evropy na lavičku, ucítíte zajímavou energii. Kde vlastně je, to už vypráví Antonín Hříbal, průvodce Českým lesem. „Tento střed Evropy je možná ten pravý, ale další badatelé to vyvracejí. A právě proto jich najdete několik, jeden z nich je blízko vrchu Dyleň v Českém lese nedaleko obce Vysoká na rozhraní tachovského a chebského regionu. Najdete ho přímo na českoněmecké hranici. Místo poznáte hned, kromě označení Střed Evropy v českém i německém jazyce, uvidíte na místě kámen s letopočty, také stůl se žulovou deskou, do které je vytesané mapa a informační tabuli. Ovšem, těžko říci, je – není pravý? Možná to je jinak,“ stojí na místě Hříbal a hledí do dokumentů, aby mohl dokončit myšlenku. „Podle několika překladů z němčiny do češtiny, došlo možná i k mýlce. Každé měření je totiž jiné, záleží na tom, kdo co bere jako nejjižnější, nejsevernější bod a tak dále, zda se do toho počítá i vodní plocha, každý to prostě vidí jinak. Každopádně my tedy víme, že v roce 1865 rakousko-uherská atronomicko-trigonometrická komise nechala zaměřit Evropu a od té doby je tento bod evidován jako Střed Evropy. Dnes se ale badatelé přiklání více k názorů, že tehdy došlo spíše k zaměření pouze střední Evropy,“ zvažuje nahlas průvodce.
Na místě je kámen s letopočtem, jde ale o repliku původního kamene, který kdysi byl na vrcholu hory Dyleň, ale v poválečném období zmizel. Německá strana pak nechala zhotovit nový dle původního originálu, a ten v roce 1985 usadila na místo, na kterém je dodnes.
Pokud se tam chcete vydat, musíte vozem do obce Vysoká (Stará Voda), odtud pokračujete pěšky k vrcholu Dyleň. Tam už se napojíte na značenou cestu, která vás dovede na česko-německou hranici. Tak už najdete nejen Střed Evropy, ale o kus dále také hraniční znak z roku 1844, nebo i základy bývalé chaty pod Dylení, kterou postavil německý alpský spolek v roce 1926. Po druhé světové válce ale byla stržena a místo obsazeno armádou a pohraniční stráží.
.
Poslechněte si více zde:  Český rozhlas – Střed Evropy
.
MarSi
.