Tip na výlet – Arnoštova leštírna

15 října, 2023|Posted in: Články, Obecné, Tip na výlet

Ocelové město v podzemí sloužilo sklářům

ČLÁNEK NA WEB:   Český les skrývá mnohá tajemství, která se v posledních letech postupně odkrývají. Sotva kolem roku 1993 přišla do médií první zpráva, že parta dobrovolníků našla části staré továrny, která leštila tabulové sklo, už se objevila další fantastická zpráva, pod pohyblivým ramenem se skrývá celá strojovna a je to tam jako ve fantastickém filmu! Jen vchod chyběl, první vstup byl proveden tak, že se do díry v zemi spustil nejhubenější člověk s baterkou. Chvíli prý bylo ticho, než se ozval nadšený výkřik, hlásící jedinečný nález.

Začala perná práce. Dobrovolníci postupně vytrhali a vyřezali náletové rostliny a stromy a odkrývali tak kus za kusem železného torza. Spolu s tím nacházeli i další potřeby sklářů a samozřejmě také skla. Paprsek světla ukázal místo, kde byl původní vchod do podzemí strojovny, a tak se tam začalo pracovat na rozšíření otvoru. Hodiny práce, které odstartoval historik Zdeněk Procházka, nesly kýžené ovoce. Arnoštova leštírna se vyčistila, místo zastřešilo, podzemí uzamklo. Na místě je informační tabule, která čtenáře zavede daleko do historie sklářství v Českém lese.

K Arnoštově leštírně se může vydat každý, nejznámější trasa vede ze Staré Knížecí Huti. K místu pak vede značená cesta kolem Huťského rybníka a od Arnoštovy leštírny můžete zpět budˇ stejnou trasou, anebo to zkusit dál směrem k bývalé osadě Stoupa. Kdo má strach, že zabloudí, může si od AOPK CHKO Český les objednat průvodce.

.

Poslechněte si reportáž  ZDEArnoštova leštírna

.

POLOHA – SOUŘADNICE:  49.7295867N, 12.4498733E

.

.