TIP na výlet – Roklanská kaple a jezero!

13 října, 2023|Posted in: Články, Obecné, Tip na výlet

Pořád na mě někde vyskakovaly úžasné fotografie krásné, sluncem zalité kaple kdesi v horách. A tak mi strýček Google poradil, že jde o Roklanskou kapli a nejlépe se k ní dostanu z německé strany. Dala jsem na rady dobrých přátel, neb v naší vandr skupince jsou všichni lepší vandrovníci, než-li já, a po domluvě jsme vyrazili do Německa. Výchozím bodem se stalo parkoviště poblíž města Waldhäuser. Po krátké poradě jsme utáhli pohory, zkontrolovali výbavu, svačinu, lékárničky, nabité mobily, hodinky a šup vzhůru!
Cesta nabídla úchvatné pohledy už od začátku, u první hospůdky v lese se nachází krásný rybníček, po pár metrech nacházíme houby. Stoupání zpočátku není drastické, je to příjemná procházka. Za nějaký čas docházíme k Roklanskému jezeru (Rachelsee)  Toto jezero o rozloze 3,70 ha a hloubce 13 – 14 m se nachází v oblasti Národního parku Bavorského lesa v nadmořské výšce 1071 m. Voda jezera je hnědá a neobsahuje žádnou vegetaci. Jeho nejbližší okolí má charakter pralesa. Ve stěně nad jezerem stojí dřevěná kaple „Rachelkapelle“, je dobře viditelná, ční na skále a na první pohled se zdá nedosažitelná :-). Aspoň polovině naší výpravy se zdálo, že to teda asi nevyškrabeme.
Okolo Roklanského jezera také vedou dvě velice zajímavé naučné stezky – „doba ledová“ (Eiszeit) a „prales“ (Urwald).
Po malé svačince se přestáváme kochat, vzorně vše uklidíme a už se vydáváme směrem ke kapli, tušíc, že teď přijde správné stoupání. Přišlo, naše mokré prádlo bylo dobrým důkazem, že jsme se i zapotili. Odměnou nám byla nejen další svačina, ale především úchvatný pohled nejen na kapli, ale také do okolí a dolů na jezero. Původní kaple byla několikrát zasažena požárem a vyhořela, pokaždé však byla obnovena podle původního návrhu. Její výzdoba je jedinečná, krásné ozdoby uvnitř vytvořil řezbář Johann Lentner ze Spiegelau. V roce 2016 byla provedena kompletní renovace šindelové střechy. Dobře situovaná poloha má co nabídnout, návštěvníci mají skvělý pohled nejen na Roklanské jezero pod ní, ale také i na vrchol a jezerní stěnu.
Kdo má sílu, má možnost pokračovat dále, až na samotný vrchol Roklanu.
MarSi
+
Info: net
.