VRAŽDY, POPRAVY, NÁSILÍ – FOTOVÝSTAVA LUKÁŠE HOUDKA

20 května, 2015|Posted in: Obecné

Vraždy žen a dětí, znásilňování, vypalování domů a likvidace celých rodin. Takový byl konec války, kdy si někteří z Čechů, Moravanů a Slezanů vyřizovali účty ne s německou armádou, ale obyčejnými civilisty, kteří se nemohli a vlastně ani nesměli bránit. Atmosféru, kdy absolutní zlo živené lety útlaku za protektorátu vyhřezlo na povrch, zachycuje unikátní výstava fotografa Lukáše Houdka.

Lukáš Houdek se rozhodl zachytit události, o nichž většina současníků nemá ani ponětí – násilí na německém obyvatelstvu, které se mnohdy „provinilo“ pouze tím, že bylo německé národnosti. A nešlo jen o řádění známých Revolučních gard, které zachytil třeba seriál Zdivočelá země nebo slavný film Františka Vláčila Adelheid. Největších zvěrstev se často dopouštěli obyčejní, takzvaně slušní lidé, kteří najednou našli ztracenou odvahu a sílu. „Každý je schopen zabít,“ říká fotograf Lukáš Houdek, když je dotazován na „leitmotiv“ jeho fotografií a scén, které na nich zachytil. Nabízí se tedy otázka, zda se podobné „vyřizování účtů“ neudálo i v samotné Chrudimi. Podle některých informací, které pocházejí především od pamětníků květnových dnů roku 1945, se podobná zvěrstva udála i v našem městě.

ČLÁNEK JAKUBA VALENTY  POKRAČUJE ZDE:  http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/zpravy/vrazdy-znasilneni-popravy-fotografie-lukase-houdka-odkryvaji-pozapomenuta-zverstva-