TRAKAŘE A ŘEHTAČKY NAHRADILY ZVONY V ŘÍMĚ

18 dubna, 2014|Posted in: Obecné

Dalo by se říci, že více než deset generací už prošlo Sulislaví o Velikonocích s řehtačkami a trakárky. Tento zvyk se totiž datuje někam do rozmezí mezi 18. a 19 století a od té doby je pravidelně dodržován. „Třetí týden totiž  odlétají zvony do Říma a kluci začínají podle tradice zvony nahrazovat právě klapáním a řehtáním,“ uvedl patnáctiletý Mário Serdžik. „Začali jsme ve čtvrtek v poledne, ten den chodí řehtači jen dvakrát. Na Velký pátek pak chodíme čtyřikrát a v sobotu už jdeme jen jednou brzy ráno a pak už jdeme hodovat,“ dodal jeden z nejstarších chlapců. Sulislavští hodovníci jsou první v regionu, kteří získají vajíčka, pochutnají si na nich už v sobotu, zatímco co ostatní až v pondělí.

Některé roky chodí třeba 15 chlapců a někdy jen pět, tradici by prý však neporušili, ani kdyby byli v nejmenším počtu. Protože letos je hodně menších koledníků, poprosil starosta Milan Strohschneider ještě o posilu. „Mně už je šestnáct, to už rachtat kluci nechodí. Ale je tu hodně malých a starších chlapců máme málo, a proto jsem se k nim v rámci zachování bezpečnosti přidal,“ uvedl Václav Brabec. Cesta rachtáčů vede od stavení ke stavení, a to i jak po vedlejších cestách tak po silnici, proto je v dnešní době potřeba i reflexní oděv.

Rachtat přišel i šestiletý Miroslav Řezníček, který sice bydlí ve Stříbře, ale všechny víkendy i prázdniny je u babičky v Sulislavi. „Já to tu mám raději než ve Stříbře. Mají tu hřiště, kde si můžeme kopat a hrát, u babi mám taky psa Bonyho, kočky, měli jsme i čuníka,“ usmíval se chlapec.

Pes Bony svého kamaráda doprovodil i na rachtání 🙂 Viz obr 1

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA