KVĚTEN 1945 – OPERACE COWBOY – ZACHRAŇTE KONĚ

8 května, 2014|Posted in: Obecné

KVĚTEN 1945 – OPERACE COWBOY  – ZACHRAŇTE KONĚ.

Přiznám se bez mučení, jsem „koňařka“,  mám ráda koně a odmala jsem k nim tíhla. Doma mi to sice vymlouvali, ale geny se nezapřou, můj děda byl totiž dragoun. A jak už to v životě bývá, to co mě zakazovali, to já jsem posléze svým dvěma dcerám povolila.

Arabské přísloví nám praví, že „Nejkrásnější pohled na svět, je z koňského hřbetu.“ Asi na tom něco je, protože děvčata jezdí už mnoho let a za „mít koně doma“ by dala všechno.

Láska ke koním mě vedla napsat tento příběh, jehož fakta jsem kdesi jednou četla a vryla se mi do paměti. Tento příběh se odehrál kousek od našeho města, je asi dobré o tom vědět. Nejen proto, že je květen, dny osvobození, ale i proto, že konec května patří svátku koní.

Události, které následovaly v posledních květnových dnech, se předsunuly před tento záslužný čin, proto se o něm moc neví.

OPERACE JMÉNEM „COWBOY“ 

Americká armáda osvobozuje britské, francouzské a americké vojáky z německého zajetí na našem území v okolí Hostouně. Mimo jiné je jejich úkolem „osvobodit“ na 650 koní, kteří sem byli před válkou, ale hlavně v jejím období přivezeni jako válečná kořist z okupovaných území. Jednalo o koně z Itálie, Jugoslávie, Rakouska či území bývalého Sovětského svazu.

Přímo do Hostouně během války byli přivezeni lipicáni, a to z Makedonie, Rakouska a Itálie. Zde se cvičili hřebci pro španělskou dvorní jezdeckou školu v Hofburgu u Vídně.

Když se v dubnu 1945 přesunuly závěrečné boje 2. světové války na území naší republiky a v okolí Hostouně se začalo střílet, bylo prvořadým úkolem uchránit chov vzácných koní před nelítostnými důsledky války.

Dr. Rudolf Lessing a Dr. Wolfgang Kroll – němečtí veterináři – se odvážili ke smělému činu. Překročili hranice bývalé ČSR. Nedaleko od Rozvadova na německé straně totiž leží menší městečko Vilseck. Na okraji městečka se nalézala základna a výcvikový prostor jednotek americké armády. Zde přednesli svoji prosbu a žádost na záchranu vzácných koní. Byla velká náhoda, že v té době velitelství kavaleristů ve zmíněné oblastí plánovalo svoji vlastní akci. Spočívala ve vysvobození vojáků z německého zajetí. A tak se nakonec americký velitel 2. jezdecké skupiny, plukovník Charles H. Reed, duší oddaný kavalerista a velký koňák, nakonec rozhodl spojit osvobození zajatců i záchranu vzácných koní v jedinou akci.

Obsadil Hostouň i ostatní stáje v přilehlých obcích. V obci zůstala třicetičlenná americká jednotka pod velením podplukovníka Billa Quinlivanse. Z vojáků se stali cowboyové a ošetřovatelé koní – vždyť akce nesla krycí název „Cowboy“. I přes to, že válka pokračovala, byl naplánován přesun koní za hranice. Jakmile 8. května 1945 došlo konečně ke kapitulaci Německa, nestálo již realizaci plánu nic v cestě. Dne 15. května začal transport koní přes šumavské lesy do Schwarzenbergu a přes Sankt Martin u Neustadtu do italského Janova. Lipicáni se později navrátili zpět do Hofburgu, ale i do slovenské Lipice.

Současnost:

Osud hostouňských koní byl šťastný, ovšem hřebčín po válce začal ztrácet své jméno. Armáda se motorizovala a koně nepotřebovala a tak se hřebčín změnil na státní statek a koně byli ustájeni v hřebčíně v Albertovci. Po roce 1989 dochází k mírnému obnovování původní funkce hřebčínů v naší republice. Ve Svržně se tomu tak stalo v roce 1993, kdy se díky privatizaci zbytků koní a pozemků mohli opět po loukách rozeběhnout koně a rozevlát jejich hřívy.

Měla jsem tu čest navštívit hřebčíny po celých Čechách, mimo jiné i náš nejznámější v Kladrubech nad Labem a věřte tomu, že pocit, který na Vás padne při zápřahu deseti koní do kočáru, je nepopsatelný. Nejen síla a krása koní, uhlazené chování lidí kolem nich, ale hlavně emoce a hrdost.

A pak zvláštní pocit malosti, před krásným zvířetem, které hrdě nese hlavu.

Věnováno s láskou všem koním a jejich přátelům ke Dni koní – květen 2014

Hana Štollová

Zdroj: internet, regionální tisk a dokument ČT.

 

0424-lipicano-1_denik-380