OSTROSTŘELCI PREZENTOVALI NA KŘIVOKLÁTĚ

23 května, 2014|Posted in: Obecné

Hosty slavností kardinál Duka i první dáma

Ostrostřelci světili prapor

KŘIVOKLÁT. Sbor rakovnických ostrostřelců slaví v letošním roce 500. výročí svého založení. Nejvýznamnějším dnes oslav se stala sobota 17. května. Spolu se spřátelenými sbory z Čech, Moravy, Polska a Chorvatska se sešli Rakovničtí na nádvoří hradu Křivoklátu, aby zde u příležitosti svého jubilea vysvětlili nový prapor. Svěcení se zhostil pražský arcibiskup, Dominik kardinál Duka.

První zmínka o rakovnickém střeleckém spolku pochází z roku 1514, kdy bylo deset ozbrojených mužů vysláno do Uher na pomoc potlačení selského povstání. Sbor s menšími přestávkami působil ve městě dalších 400 let. Zanikl krátce po první světové válce.

K obnovení Sboru rakovnických ostrostřelců dali v roce 1995 podnět tehdejší ředitel okresního muzea František Povolný a člen skupiny historického šermu při hradu Pravda Petr Fridrich. Ještě v roce 1995 byl sbor zaregistrován u Ministerstva vnitra ČR. Jeho setníkem byl zvolen Jan Mikeska, který tuto odpovědnou funkci zastává dodnes. V současné době má sbor 30 řádných členů, několik členů čestných, přispívajících a čekatele.

Slavnosti se kromě „domácích“ zúčastnily Senomatská garda, Sbor loketských ostrostřelců, Brněnský městský střelecký sbor, Ostrostřelecká garda Václava hraběte Radeckého Police nad Metují, Privilegovaný měšťanský střelecký sbor královského města Stříbra, Chomutovská ostrostřelecká společnost, Sbor uniformovaných střelců v Kroměříži, z Polska přijelo Kurkowe Bractwo Strzeleckie w Tucholi a z Chorvatska Požeška Gradanska Straža Požega.

Ten přijel na nádvoří hradu ve čtvrt na jedenáct dopoledne, krátce poté, kdy všechny sbory nastoupily k slavnostní přehlídce. Svěcení praporu předcházela mše svatá, kterou arcibiskup celebroval, a zakončil ho výstřel z ručnic a děla. Nechybělo ani dekorování ostatních korouhví a předání pamětních medailí. Ve večerních hodinách přijela pozdravit setkání ostrostřelců první dáma republiky, paní Ivana Zemanová. Kulturní program vyvrcholil ohňostrojem na nádvoří hradu.

Tomáš Bednařík

Děkuji panu T. Bednaříkovi z Křivoklátu za ochotné přispění na můj web.  MS

 

Ještě z Rakovnického deníku: http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/kardinal-duka-svetil-na-hrade-krivoklate-prapor-ostrostrelcu-20140518.html

Arcibiskupství pražské: http://www.apha.cz/17-5-2014-kardinal-duka-pozehnal-praporu-ostrostrelcu

 

 

kr._ostrostrelci_01 kr._ostrostrelci_02 kr._ostrostrelci_03 kr._ostrostrelci_04 kr._ostrostrelci_05 kr._ostrostrelci_06 kr._ostrostrelci_07 kr._ostrostrelci_08 kr._ostrostrelci_09 kr._ostrostrelci_10 kr._ostrostrelci_12 kr._ostrostrelci_14 kr._ostrostrelci_15 kr._ostrostrelci_16 kr._ostrostrelci_17 kr._ostrostrelci_19 kr._ostrostrelci_20 kr._ostrostrelci_21 kr._ostrostrelci_23 kr._ostrostrelci_25 kr._ostrostrelci_26 kr._ostrostrelci_27 kr._ostrostrelci_28 kr._ostrostrelci_29 kr._ostrostrelci_30 kr._ostrostrelci_32 kr._ostrostrelci_33 kr._ostrostrelci_36 kr._ostrostrelci_37