RADY A TIPY VĚNOVANÉ SPOLEČENSKÉ MÓDĚ

17 května, 2014|Posted in: PRO ŽENY

RADY A TIPY VĚNOVANÉ SPOLEČENSKÉ MÓDĚ –  2. ČÁST

PŘIJÍMACÍ POHOVOR

Jak jsem minule slíbila, tak činím. Můj příspěvek o společenské módě se dnes bude věnovat přijímacímu pohovoru, což je pro někoho z nás občas dilema s velkým D.

Pokud se děsíte kostýmu a ĺa šedá myš, jsou rady právě pro vás. Ne nebojte se, nebudu tu psát o tom, že máte vrazit do kanceláře v mini a jehlách, nebo v černých kalhotách a roláku, to už se dneska totiž nechytnete. Zlatá střední cesta je to nejlepší řešení.

Ano zlatý střed – tím nic nezkazíte, ale chcete-li opravdu zaujmout vybírejte si oblečení podle funkce o kterou se ucházíte. Uchazečka o místo servírky by měla asi být oblečena jinak než uchazečka o místo realitní agentky.

Jdeme na to.

Místo vedoucí pozice si žádá tzv. pánský look

Pokud se ucházíte o místo vedoucí, určitě se v tomto případě vyvarujte vyzývavých kreací. Vsaďte na střízlivost v podobě kostýmu v pánském stylu. Chcete přece působit jako rovnocenný partner, ne jako koketa. A pak vaše oblečení všem jasně říká, že vy jste tu právě nade všemi.

A mimo jiné se budete divit, pánský look platí v dámském módním světě za klasiku. A právě muže neuvěřitelně přitahuje. Není divu. Na ženách totiž vypadá neskutečně sexy.

Místo učitelky ve školce, nebo základní škole

Bude-li náplní vaší práce péče o malé děti, můžete si dovolit nějakou pestrost a trochu vtipu.

Místo středoškolského pedagoga nebo vysokoškolské profesorky, tady už vsaďte na kvalitní kostým s doplňky. Vyvarujte se sexy oblečků.

Místo účetní

Hodláte-li nastoupit na místo, kde budete mít zodpovědnost za peníze, je třeba vytvořit dojem spolehlivosti. K tomu vám pomůže klasický, raději ne moc barevný kostým bez výrazných doplňků. Nic nezkazíte hezkým svetříkem, sukní, kalhotami vkusně doladěnými šperky.

 Místo sekretářky

Oblečení budoucí sekretářky by mělo být nenápadně sexy. Rafinovaně působí například kratší sukně a košile na knoflíčky nebo svetr přes košili s límečkem. Víte, že sekretářky jsou považovány za jedno z nejvíce sexy povolání?

Místo kreativní pozice – např. fotografka, kosmetička, stylistka atd.?

Vaše oblečení by mělo být důkazem, že své práci opravdu rozumíte a že kreativity máte opravdu na rozdávání. Prostudujte si žhavé módní trendy a vyberte nápaditý (ne však „překombinovaný”) model, kterým zaujmete.

Místo servírky či barmanky

Nebojte se vytáhnout z šatníku kratší sukni a přiléhavou halenku. Zde trocha vyzývavosti neuškodí.

Pokud už kostým – tak jaký?

Kostým s blůzou nemusí být vždy jen černý, krásných tmavých barev hodících se pro kostým je přehršel, hlavní je, aby vše bylo sladěno a tvořilo upravený dojem.

Spousta žen si právě upravený dojem kazí neupravenými nehty, příliš silným líčením, špatným účesem, výrazným parfémem, který opravdu umí hodně ovlivnit další osobu.

Pokud jdeme žádat o místo opravdu by délka sukně měla být maximálně nad kolena a z výstřihu by ňadra neměla vypadávat, to pak svědčí o jisté lacinosti.

Ještě se zmíním o dámském doplňku a tím je kabelka a boty. Tyto dvě součásti našeho image, by měly spolu ladit. Ale měly by ladit i k sobě barevně a stylově. Boty by měly být vždy čisté.

Oblečení přizpůsobte také počasí, v zimě vyberte sukni z teplejších materiálů a v temnějších tónech. Žádný ze zaměstnavatelů vás s nemocenskou hned po nástupu do pracovního poměru neuvítá.

Příště si povíme o správném oblečení na událost opravdu výsostnou – na svatbu.

hanastol

 

 

 

 

 

Marlene Dietrich byla jedna z prvních žen, která začala oblékat pánské smokingy a obleky – dalo by se říci, první ze zakladatelek pánského looku, kolem roku 1930.  Sharon Stone, taktéž v pánském looku, jen o 80 let déle.

Má rada: Chcete-li být za dámu, kombinujte k sobě vždy jen tři barvy.        Hana Štollová

Zdroj: vlastní knihovna – Etiketa, Ladislav Špaček, internet a já.