NADŠENCI NATOČILI FILM O HRADU PŘIMDA

30 června, 2014|Posted in: Obecné, Příroda

Parta nadšenců se rozhodla natočit film o Přimdě, hlavními aktéry byli Libor Marek a Josef Babka, společně už mají za sebou film o Roupově. Proč přišla na řadu Přimda, to vysvětlil Libor Marek. „Prvotní myšlenka natočit film o hradu Přimda vznikla již před lety, kdy se mi do rukou dostala krásná kniha F. A. Hebera a také jedna publikace německého autora. V obou bylo vyobrazení hradu, ale pokaždé jiné. Proto jsem začal přemýšlet, jak asi mohl vypadat. S přítelkyní Andreou Huclovou jsme začali srovnávat plánky s kresbami a po několika týdnech byl na světě i model. Mezitím nás cesty osudu dovedly k Josefu Babkovi z Roupova, který je stejným nadšencem jako celá naše rodina. Slovo dalo slovo a po několika měsíčním snažení vzniklo naše první filmové dítě Hrad Roupov. Na premiéru přišlo přes 300 lidí a my jsme museli promítat dvakrát po sobě pro plný sál. Tento zájem nás  jakoby nakopl a hned na místě jsme si slíbili, že uděláme i starobylou Přimdu a rozšíříme sběratelskou edici Zříceniny neprávem opomíjené,“ uvedl Marek.

Jako autora filmu, který točil i režíroval, si Libor Marek vybral  redaktora Tachovského Deníku Antonína Hříbala. “ Tondu Hříbala znám z projektu Průvodci Českým lesem a oslovil jsem jej úmyslně, protože náš kameraman Pavel Kalista z FilmPro měl velké množství pracovních aktivit – např. i populární Toulavou kameru na ČT. A musím uznat, že mě velice mile překvapoval svými nápady, myšlenkami a jednoduchými triky. Ostatně diváci na premiéře se o jeho šikovnosti mohli přesvědčit na vlastní oči,“ vysvětlil spojení s redaktorem Marek.

Antonín Hříbal se při vyprávění usmíval. „Vybrali jsme si na natáčení pět dní, podle volného času, aby to všem vyhovovalo. A troufám si říct, že se nám opravdu povedlo vybrat pět nejchladnějších dní v roce, kdy nám byla ukrutná zima, technika byla pokrytá zmrzlou jinovatkou, prostě, kdybychom to odložili na leden, bylo by tepleji,“ smál se Antonín Hříbal.

V sobotu se tak po stopách natáčení vydalo na čtyři desítky zájemců, kteří došli na hrad a cestou si vyslechli historky z natáčení. Poté se všichni odebrali do areálu bývalé školy v přírodě, kde byla expozice modelů hradů, map a dobových mincí. Tam čekalo na film dalších šedesát zájemců. Mezi nimi byl také Karel Dráždil ze Stříbra. „Film se mi velmi líbil a domů jsem si zakoupil DVD jak o Přimdě, tak o Roupově. Mluvil jsem s panem Hříbalem, protože rád čtu jeho články, jako profesní kartograf umím dané ocenit. Vždycky říkám, kdo nezná svou historii, nezná ani sám sebe. Co se týče filmu o Přimdě, prezentace i komentáře byli vynikající, jde sice o amatérský film, to bylo poznat, ale zároveň bylo vidět, že autor filmu už řadu zkušeností má,“ ohodnotil promítání Karel Dráždil.

Zájemci o film si jej mohou objednat na:

sihelskamartina@seznam.cz, tel: 606 370 225

libor.marek72@seznam.cz, nebo na tel. 608 129 924, 702 350 640.

Časem by mělo být DVD v Infocentrech na Tachovsku, dle zájmu.

Libor Marek posílá touto cestou také řadu poděkování. “ Děkuji panu Petru Semerovi a Lence Saliové z RS Přimda za zapůjčení prostor k akci, manželům Sedlákovým za občerstvení a příjemnou obsluhu a na závěr panu Stejskalovi z Přimdy za nabídku natočit hradní zříceniny z ptačí perspektivy jeho letadla. A také všem, kteří přišli a prožili s námi hezký večer,“ vzkazuje.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA P6280076 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA P6280136 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA