PETR ŠRÉDL OPĚT ZÍSKAL CENU, A TO OD FRANCOUZSKÉHO STAROSTY!

15 října, 2014|Posted in: Obecné

Výtvarník Petr Šrédl, původně občan Stříbra, dnes žije v Plzni, přesto se stále vrací na Tachovsko. Od dětství se věnuje kresbě tužkou a jeho výtvory už oběhly řadu výstav u nás i v cizině. Právě před několika dny se jeho tři díla objevila na výstavě Salon Internatinal de la peinture de Zillisheim 2014, který se konal ve  dnech 10. až 12. října. Tam se sešlo kolem 170 umělců z Francie, Itálie, Rakouska, Německa, Švýcarska a Čechy zastupovali tři umělci, Josef Balek z Velešína, Milan Kozák z Prahy a jmenovaný Petr Šrédl. „Naše účast na Salonu je na základě dlouholeté spolupráce Volného sdružení umělců jižních Čech, kterého jsem členem od roku 2006, s podobnými skupinami v Německu a Rakousku. Na výstavu jsem přivezl tři obrazy, a to Černí andělé z roku 2012, Svatý Petr a Vzpomínka z roku 2014. U všech se jedná o kresbu tužkou a na dva letošní jsem navrhl a nechal vyrobit speciální, netradiční rámy,“ uvedl výtvarník, který byl odměněn významnou cenou. “ Získal jsem Prix du maire Zillisheim, tedy cenu starosty města Zillisheim. Na Salonu jsme byli již potřetí, jednou jsem dostal i hlavní cenu Salonu pro nejlepšího umělce Grand prix du Salon,“ řekl Šrédl.

Salon bývá velkou událostí s bohatým programem, návštěvnost výstavy se vyšplhala na 2000 tisíce platících návštěvníků, jedním z porotců je pravidelně i prezident Pařížského Salonu. „To u nás prakticky nemá obdoby. Získali jsme také spoustu nových kontaktů a přátel v řadách zahraničních umělců a dokonce se rýsuje i možnost propojit Salon ve Francii s Artfestem v Českých Budějovicích, který pořádá Výstaviště ČB a Josef Balek, vedoucí VSUJČ. Jednalo by se o jednu z cen a zajištění výstavy zdarma pro dotyčného umělce,“ vysvětlil Petr Šrédl, který si zároveň pochvaloval přátelskou atmosféru. „Francouzi jsou velmi milí a pohostinní. Když jsme se loučili, tak stále připomínali, že se opět setkáme za rok. Cenu, kterou jsem si přivezl, beru jako ocenění za dlouhé hodiny práce nad papírem a zároveň je to pro mě další výzva,“ dodal s úsměvem Šrédl, jehož díla mohli čtenáři vidět i na Tachovsku, například ve Světcích, v Boru, ale i při městských slavnostech v Tachově.

Stříbrský scifista Jan Vavřička Vanili zná Petra Šrédla mnoho let a jejich díla jsou vzájemně propojena. „Když někde zaslechnu jméno Petr Šrédl, okamžitě mne napadnou tři lidské vlastnosti: kreativita, talent a píle. Samozřejmě mě ještě napadnou další příjemné myšlenky a zážitky, jako byla například naše společná tvorba sbírky sci-fi povídek Vostrá pohoda, pro kterou Petr vytvořil úžasné ilustrace. Jsem velmi rád, že Petr získal další ocenění a moc mu gratuluji a držím palce v další tvorbě ilustrací a maleb,“ řekl spisovatel Jan Vavřička ze Stříbra.

Zájemci se mohou podívat na portály obou umělců, jistě je oceníte: www.sredl.eu a www.vanili.cz
Foto archiv pana Šrédla
IMG_1597.
dscn0202 IMG_1572  IMG_1623 IMG_1625 IMG_1626 IMG_1752