NA VÝSTAVU DO STŘÍBRA PŘIJEL AŽ OD POLÁRNÍHO KRUHU

12 října, 2014|Posted in: Obecné

Proslulý hotel přilákal návštěvníky i ze Švédska

Stříbrské muzeum se stalo centrem slavnostní vernisáže výstavy Byl jednou jeden hotel. Jak sám název napovídá, výstava představuje bývalý stříbrský hotel Evropu, který byl řadu let vyhlášeným místem na náměstí a jehož služeb využívali i celebrity a řady cizinců. Dnes už budova patří do soukromých rukou a její jedinečné prostory byly zničeny a přestaveny pro obchodní činnost, konkrétně pro drogerii a obchod se spotřebním zbožím.

Veškeré dokumenty, fotografie, účtenky, pohlednice i jídelní lístky z doby předválečné i poválečné získali Karel Janda a František Samec dlouhodobým sbíráním a poptáváním. „Obrátili jsme se na desítky lidí a tipů. Našli jsme bývalé zaměstnance hotelu a také potomky původních majitelů. Na vernisáž přijel i syn až ze Švédska, jsou tu hosté z Německa, ani jsme nedoufali v tak velkou návštěvnost,“ uvedli Samec a Janda.

Mezi návštěvníky byla i Jitka Dlouhá ze Stříbra. „Je to úžasná výstava, jsem ráda, že se koná. Našla jsem tu na fotkách mnoho známých a příbuzných. Můj muž totiž kdysi pod Evropu pracoval,“ řekla návštěvnice.

Až ze Švédska přijel také Josef Dlouhý, přímý potomek majitele, který hotel vedl řadu let. „Ujel jsem dva a půl tisíce kilometrů, žiji sto kilometrů od polárního kruhu, do nejbližšího obchodu to mám osm desítek kilometrů,“ usmíval se Josef Dlouhý, který emigroval v roce 1968. „Jsem potěšen, že autoři takto připomněli slavnou éru hotelu, který byl pro mého otce srdeční záležitostí. Sám si jako dítě pamatuji, jak se otec choval k personálu a návštěvníkům, jak zde hrál v rohu gramofon a kolony autobusů zahraničních hostů. Jednou týdně si otec udělal volno a věnoval se rodině, jinak byl neustále v práci a maminka také, nejvíce jsme byli s babičkou,“ řekl Dlouhý.

Návštěvníci si poslechli mnoho zajímavostí z historie, povzdychli nad tehdejší cenou kila hovězího za 12,80 korun i nad velkým ročním obratem. Dozvěděli se, že druhý potomek slavného vedoucího hotelu žije v Bezemíně, i to že Stříbro má mnoho obyvatel, kteří v hotelu pracovali, či do něj chodili pravidelně randit.

Autoři poděkovali zaměstnancům muzea za instalování výstavy a zvou další návštěvníky, aby si přišli do muzea zavzpomínat. Mohou tak učinit do konce října.

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA