OZDOBY NA VÁNOCE SI SAMA UHÁČKOVALA

23 prosince, 2014|Posted in: Obecné

Bydleníčko jako v pohádce. Lustr zdobí vlastnoručně vyrobené koule z papíru a látky, na gauči je polštářek z pohanky, samozřejmě vlastní výroba, kuchyňské poličky jsou plné nabarvených sklenic od kávy, přepažovací pult zdobí vlastně upletený koš, který je doslova obpleten kolem tyče vedoucí do stropu. Všude jsou vidět domácí produkty a na stole se začínají vršit háčkované vánoční ozdoby. Takové to má doma pětatřicetiletá Alžběta Stehlíková ze Stříbra. Původem pochází ze Slovenska z malé obce Klenova, která se nachází jen 9 km od ukrajinské hranice. Do Stříbra přišla za prací, zamilovala se a zůstala. Dnes má s manželem dvouletého synka.
Jaké máte vzdělání a kde jste před mateřskou pracovala?
Na Slovensku jsem vystudovala tříletou školu Rodinku a zde pak ještě Obchod a podnikání.  Když jsem přijela ze Slovenska za prací, pracovala jsem na Siemensu jako dělnice a  když  mě  propustili, tak jsem měla problém najít si práci protože jsem prostě byla cizinka a všude mi říkali – nemáme práci ani pro naše lidi – nebudeme zaměstnávat cizince. Nechápala jsem to, protože jsem si pořád myslela, že jsme byli jeden stát a nakonec jsem po 10 letech – které jsem tady pracovala a platila daně jako všichni ostatní, byla pořád CIZINEC. Nakonec se mi povedlo najít práci na dráze a byla jsem ráda. Momentálně jsem zaměstnancem českých drah už čtyři roky.
Jaké máte koníčky?
Baví mě ruční práce. Nejvíce  si dokážu odpočinout a relaxovat, když mám jehlice anebo háček  v ruce a pletu či háčkuji. Ale strašně ráda frivolitkuji, vyrábím různé šperky, drátkuji, šiji a hlavně když najdu, něco co neumím, ráda se to naučím. Ještě je ale tolik věcí, co bych se chtěla naučit, že to ani nestihnu.
Kdo Vás naučil tolik věcí?
Plést a háčkovat mě naučila ještě moje babička, která s námi bydlela. A za to jsem jí vděčná. Nikdy jsem si nemyslela, že mě to jednou bude takhle bavit.
Jsou Vánoce, jak se na ně připravujete?
Hodně háčkuji. Miluji, když mohu uháčkovat andělíčky a různé ozdoby, které vytváří vánoční atmosféru. Dnes to jde samo, ale kdysi mi výroba jednoho andělíčka trvala i dva dny, dnes je za dvě hodinky hotový. Samozřejmě, pak se musí ještě naškrobit a usušit.  Ale když chci vyrobit andělíčka frivolitkovou technikou  (to je takové vázání uzlíčků buď na jehle nebo člunkem), tak to je delší práce a trvá to třeba pět hodin. Ale výsledek je také nádherný.
Dalo by se tím  v dnešní době uživit?
Strašně bych si to přála, ale nevím. Ruční práce jsou dnes velmi nedoceněné. Hodně lidí si ani neuvědomuje, kolik je s tím práce, a hlavně také to, že materiál na výrobu taky není nejlevnější.
Co na to říká Vaše rodina?
Manžel mě podporuje a už si na to zvykl.  Akorát máme všude klubíčka a háčky.
Jaké dárky máte ráda?
Koníčkům se věnuji kdykoliv, když mám chvilku. Pořád něco vyrábím a tvořím. A když mi chce někdo udělat radost, tak ví, že když mi koupí klubíčko nebo háček, tak mám větší radost, než když dostanu  čokoládu, nebo cokoliv jiného.
A co kuchyně, jaké jídlo máte nejraději?
Vařím ráda a jídlo miluji. Protože jsem z východního Slovenska, tak miluji halušky s uzeným anebo brynzové halušky.
Na co se nejvíce těšíte o Štědrém dnu?
Na štědrý den se nejvíc těším, až náš prcek bude  rozbalovat dárečky a  budou mu zářit očička, až uvidí stromeček.  A také se těším na takovou tu pohodu a klid, pohádky a dobré jídlo a cukrovíčko.
Co byste popřála našim čtenářům?
Čtenářům bych popřála hlavně krásné a veselé Vánoce, klidné svátky strávené s rodinou a hodně štěstí do nového roku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA