HRADBY SE NEOPRAVÍ, ALE ŠKOLA A KINO ANO, bude i cyklostezka?!

27 ledna, 2015|Posted in: Obecné

Konečně svítá!  Škola zateplení potřebuje dávno, úniky tepla byly nezměrné. Kino volá po opravě už řadu let, dva roky tam leží projekt na úpravu, který nebyl tehdejší RM podpořen, ačkoliv peníze byly a chtěli pomoci i sponzoři.  Směrem k poledníku padá omítka už jen při zavření okna, je div, že to ještě někomu nespadlo na hlavu!  Cesta do Těchlovic usnadní život mnoha lidem a je to velmi vítaná zpráva. Oprava komunikací – nutnost – všude, ale nemůže jít vše najednou. Pokud se to takto všechno slíbené opravdu rozhýbe, možná bude na konci volebního období i zastřešený zimák a bazén, to bylo, že??? 🙂

 

Zateplení Základní školy Gagarinova bude letošní stěžejní investiční akcí ve Stříbře. Náklady se odhadují na 18,5 milionu korun. Přes tuto vysokou investici by neměl být letošní rozpočet města ztrátový, zastupitelé schválili výdaje 129,9 milionu korun a příjmy 131,2 milionu korun.

Financovat zateplení školy by měla pomoci dotace. „Je to určitě nejdůležitější investice v letošním roce. Na škole se počítá s výměnouoken a celkovým zateplením střechy i fasády,“ řekl Deníku starosta Stříbra Karel Lukeš. Práce začnou v nejbližší době, město už vybralo dodavatele.

Škola v Gagarinově ulici ale nebude jedinou budovou ve městě, kterou v letošním roce čeká zateplení. Počítá se také s podobnou úpravou kina Slávie, ovšem tam se podle rozpočtu předpokládají náklady jeden a půl milionu korun.

Mezi velké investiční akce patří také plánovaná cyklostezka ze Stříbra do Těchlovic. Zhruba čtyřkilometrový úsek, který začne u zahrádkářské kolonie a bude končit přímo v Těchlovicích, vyjde na čtyři miliony korun. Také v tomto případě pomůže městské kase dotace. Cyklostezka tak zlepší bezpečnost cyklistů a chodců na poměrně frekventované silnici.

Další dotace přispěje na opravy místní komunikace v osadě Lhota, kde se počítá s milionovou investicí.

„Bude pokračovat obnova zeleně městského parku, která byla zahájena už v loňském roce,“ doplnil starosta.

Část parku je dlouhodobě uzavřena, před časem se zde sesunuly městské hradby. „Tato část parku zůstane i nadále uzavřena. Staticky jsou už hradby zabezpečeny proti dalšímu sesunu, ale s opravou zatím nepočítáme. Nelze totiž opravit jen tato část hradeb, oprava by musela být komplexní a vyšla by na patnáct milionů korun. Takovou investici si zatím dovolit nemůžeme. Ale objeví-li se nějaký vhodný dotační titul, pokusíme se zažádat o příspěvek a uvidíme, jestli budeme mít štěstí,“ dodal Lukeš.

Čtyři miliony korun uvolnili zastupitelé také na opravu Plzeňské ulice. Ta by měla navazovat na již dokončenou revitalizaci stříbrského náměstí. Pokud město splní všechny podmínky, může po ukončení opravy Plzeňské ulice požádat zpětně o dotaci.