STŘÍBRSKÁ SBĚRATELKA VYSTAVUJE V PLZNI

7 ledna, 2015|Posted in: PRO ŽENY, Rozhovory

Sběratelka Hana Štollová ze Stříbra propůjčí část své jedinečné a originální sbírky českého parfémového a bižuterního skla do prostoru Studijní a vědecké knihovny v Plzni. Tam bude 15. ledna v 17 hodin zahájena velká výstava pod názvem Krása českého parfémového a bižuterního skla a tato výstava bude pro zájemce otevřena až do 13. února, každý všední den od 8 do 19 hodin.

Hana Štollová sbírá sklo mnoho let, ale více se mu začala věnovat poslední deset let, kdy se začala zajímat i o jeho historii. Stříbrští už měli čest některé kousky vidět na loňské výstavě ve stříbrském muzeu. Letos bude k vidění i další novinka,a to sklo bižuterní, které vznikalo v perličkovém kraji, jak se někdy říká Jizerským Horám, konkrétně v Jablonci na Nisou.

Jak se vůbec ke sbírání starého skla Hana Štollová dostala? To se dozvíte v následujících řádcích.

Proč jste začala sbírat parfémová skla?

Krása skla mě provází od malička, můj dědeček byl sklář, vyučil se v nejstarší sklárně u nás a podle mě také v té nejlepší, na Novém Světě v Harrachově. Byl to člověk pevných zásad, velmi pracovitý a velmi spravedlivý. Sklářskou práci měl rád. Takže zřejmě genetika zapůsobila. Když k tomu přidám moji velkou lásku květiny a zamíchám to, je tu najednou něco jako voňavé sklo, tak to asi vzniklo.

Co je to vlastně parfémové sklo?
Do parfémového skla můžeme zahrnout především flakón se zátkou, pak flakón s rozprašovačem a balónkem a toaletní soupravy, které obsahují oboje předchozí a dále mohou obsahovat dózu na pudr, na krém, prstýnkovník, dózičky na sponky, šperkovnici, podnos. Starší soupravy mohou obsahovat párové svícny a vázy. V současné době jsou to komerční flakóny od parfémů, zde jsou pro mě zajímavé flakóny se zajímavým designem a značkové flakóny .

Parfémové sklo se u nás vyrábí dlouho?
Správně se toto sklo nazývá české užitkové dekorativní toaletní sklo. Jeho pomyslný start u nás bychom mohli datovat do poslední čtvrtiny 18.století, od této doby se stalo významnou součástí produkce českých skláren. V polovině 20.století výroba začala stagnovat. V současnosti se s tímto typem skla ve výrobě skláren setkáváme velmi málo, neboť
parfémům dominuje komerční obal.

Do této výstavy jste zařadila starou bižuterii, tu také sbíráte?

Hodně lidí ví, že mám jako velké hobby tvorbu šperků z jabloneckých korálků. Do Jablonce si pro korále jezdím, a tím to vzniklo. Jednou nějaká paní donesla s flakony starý náhrdelník, potrhaný s chybějícími komponenty. Při návštěvě Jablonce a nákupu korálů jsem tyto komponenty našla. Představte si, po 80. letech najít stejné nově vyrobené korále. Koupila jsem a náhrdelník jsem doma dostavěla, zrepasovala, původní korále jsem vyprala a…. vznikla nádhera, která kdysi zdobila krk nevěsty. A já tomu propadla. Takže po letech se moje sbírka trochu rozrostla. Ale ono to k flakónům patří, protože sklárny většinou měly ve výrobním programu i toto sklo, sklo k výrobě perel – korálků.

Co ještě lze sbírat k tomuto sortimentu, aby to k sobě zapadalo? 
Vždycky mě zajímaly staré skleněné knoflíky. Nejsme daleko od toho, když řeknu, že jsem už nějaké posbírala a to knoflíky od firmy, která kdysi byla špičkou ve výrobě parfémového skla u nás. Král jizerskohorských sklářů Josef Riedel založil sklárnu, která právě tento sortiment vyráběla, pro mě vše v jednom, a to parfémové sklo, korálky a knoflíky.

Kolik flakónů ve sbírce máte?
V poslední době jsem dělala tzv. velký grunt, takže jsem se něčeho zbavila, hlavně komerčních flakónů, které se opakují
s malou obměnou. Bohužel není v mých silách pojmout do sbírky více než 3000 kusů. To v ní je, takže teď nastal čas sbírku zkvalitňovat. S tím souvisí samozřejmě i sbírání starých dokumentů, dohledávání dat, faktury starých firem, jejich korespondence, vzorníky, dohledání výrobců flakónů, protože některé flakóny jsou pro mě, ale i pro odborníky hlavolam.
Dále je tu kontakt s lidmi, kteří se tomuto věnují, hledání literatury na trhu, která je mnohdy jen cizojazyčná a nebudu mluvit o tom, že cenově hodně vysoko.

Znáte nějaké další sběratele tohoto sortimentu?
Sklo toaletní je sklo, které je záležitostí sběratelskou především v německy mluvících zemích a v USA.  U nás se toto sklo vyskytuje především ve sbírkách muzejních, hlavně v regionech, kde byly sklárny, a proto i v Jablonci nad Nisou je muzeum opravdu s velkou nabídkou tohoto skla. Osobně jsem se díky své iniciativě při hledání výměny flakónů seznámila s paní, která sbírá tentýž sortiment. Máme spolu bezvadný vztah a plánujeme stále velkou výstavu. Její a moje sbírka jsou jako dvě poloviny celku, naprosto se doplňují. Jinak jsou sběratelé starého českého skla, ti zřejmě sbírají flakóny. Ale mohu s jistotou říci, že v České republice jsou soukromí sběratelé dekorativní flakonerie velkou vzácností.

Řeknete něco o výstavě v Plzni?
Vzhledem k tomu, že výstava je zařazena do období projektu Plzeň město kultury 2015 , váže se k této akci i velká návštěvnost, volila jsem do výstavy pouze sklo české a to jak parfémové, tak i bižuterní. Výstava není pojata příliš odborně, spíše poukazuje na krásu skla, jeho tvar a krásu skloviny, a to jak u parfémového flakónu, tak i ve šperku.

Jsou to tedy „staré“ věci, nostalgicky  řečeno?
Já bych to pro čtenáře shrnula asi tak. Setkáte se tu s voňavou nostalgickou skleněnou sešlostí, ve které možná objevíte kousky, které měly na toaletních stolcích vaše babičky či maminky a ucítíte jejich vůni. Vůně je vzpomínka. Vůně totiž dává vzpomínce vždy kladnou myšlenku a v tom je její krása.

A na co byste závěrem chtěla čtenáře nalákat nejvíce?
Na závěr nabídnu čtenářům, že pokud mají zájem, mohou se na výstavu přijít podívat do Studijní a vědecké knihovny v Plzni od 16. ledna. Mimo jiné tam uvidíte luxusní sklo firmy Halama, která  opět se mnou, a mám z toho obrovskou
radost, vystavuje.

Fotografie jsou ze soukromého archivu p. Štollové, další pak z loňské výstavy ve stříbrském muzeu.

 

stollova_sklo_plzen1 stollova_sklo_plzen2 stollova_sklo_plzen3 stollova_sklo_plzen4 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA