DIANTHUS – VÍTE, CO TO JE?

8 března, 2015|Posted in: PRO ŽENY

DIANTHUS.

Jestli nevíte co to je, tak vězte, že klasický karafiát, hvozdík, neboli boží květina. Tato rostlinka se k nám dostala ze severní Afriky, přes Středomoří. Proč boží, protože je latinsky pojmenována po bohu Diovi.

Karafiát se nám zapsal do podvědomí, jako květina MDŽ z dob socialismu, kdy se s asparágusem dávala pomalu všem ženám. Tak nějak se díky tomuto renomé dostal do pozadí, ale věřte tomu, že dnes opět nastupuje na scénu. Je to květina velmi vyhledávaná floristy a to právě kvůli své výdrži. Dobře ustřižený karafiát vydrží v kytici i 14 dní. Karafiát nesmí být zlomen v kolínku a musí se mu ob 3 dny měnit voda. Nové barevné varianty odstíny růžových, mechově zelená, fialová, různě žíhané dobývají opět svou pozici ve floristických vazbách.

Karafiáty patří mezi oblíbené květiny již dlouhá staletí. Slavný německý  spisovatel Goethe o nich řekl:“Jest karafiát plný krás a zahradníků slastí.“ ani lidová moudrost na karafiáty nezapomněla, možná znáte rčení „je to děvče jako karafiát“ – znamená pěkně červené.

KARAFIÁTOVÁ KVĚTOMLUVA

Bílý karafiát – nejistota je trapná a rozhodnutí má přijít brzy.

Červený – bolí mne tvoje otálení. Ale vyjadřuje i obdiv k obdarované bytosti.

Žíhaný – značí odmítnutí.

Žlutý – zase zklamání.

Voňavý –  prezentuje čisté přátelství.

Karafiát se dostal do Čech, konkrétně Klatov, díky rotmistrovi Volšanskému, který v roce 1813 přivezl s sebou semena Dianthus caryophyllus, dosud zde  neznámého karafiátu. S pěstitelskými úspěchy se pochlubil přátelům – předním klatovským měšťanům a brzy karafiáty nechyběly v žádné zahradě ve městě.

Když v roce 1890 navštívil Klatovy František Thomayer, ředitel městských sadů v Praze, byl okouzlen krásou klatovských karafiátů a vyzval zdejší pěstitele k účasti na pražské jubilejní výstavě. Tak se i stalo – na pražskou jubilejní výstavu v roce 1891 přivezli klatovští hned čtyři vagony karafiátů.

Od té doby se klatovský karafiát stává pojmem známým i za hranicemi a tradice jeho pěstování je živá dodnes.

A abych nezapomněla, Živé květy – karafiát, tak to byla vůně, kterou znáte ze skříní našich babiček. Já Vám jen prozradím, že Živé květy, byly opatřeny certifikátem a vyráběly se pouze u nás. Byla to velmi kvalitní vůně na tu dobu. Kdo ji kritizuje, tak přivoněl k flakonu už hodně dlouho po záruce. Mnohé si možná vzpomenete na vůni z maminčiny skříně. Je to sladká, mírně kořeněná vůně, která působí nostalgickým, starodávným dojmem, někdy je cítit po skořici.

Karafiát se přidává do voňavek těch nejsvětovějších značek. Např. Nina Ricci, Kenzo, YSL, Esteé Lauder, Elizabeth Arden, Guerlain. U nás vyrábí kolínskou vodu s vůní karafiátu Alpa.

Milé dámy všem Vám přeji, nebojte se k MDŽ to nebude, ale přeji Vám, aby jste se měly rády, opatrujte se, opečovávejte  a den pro oslavu si vyberte podle svého uvážení a rozpoložení.

PS. Pozor na zajíce, budete-li mít tuto rostlinku ve své zahrádce, věřte, že ušákům náramně chutná.

Hana Štollová

čerpáno z internetu

kara1 kara2 kara3