U ŘEKY LEŽEL GRANÁT Z MINOMETU

2 dubna, 2015|Posted in: Obecné

Pravidelná procházka se psem do přírody  přinesla stříbrskému Martinu Rybeckému překvapivý nález. V údolí u řeky našel torzo staré střely. „Stalo se tak nedaleko bývalého areálu Amátky. Hned jsem poznal, oč jde, ale samozřejmě nepoznám typ či výrobce. Dost mě to však zajímá, poptám se odborníků,“ uvedl Rybecký, který je ve Stříbře dobře známý v muzikantské sféře.
Ve Stříbře funguje Klub vojenského opevnění, jehož členové se aktivně zajímají o vojenskou historii našeho území. Kontaktovali jsme jednoho z členů, a to Miroslava Löbla Suchela, zda by mohl uvedený nález více popsat. „Podle mě jde o zbytek granátu z minometu. Ten se používal při odstřelování zákopů nebo pěchot, protože létal do oblouku (vzhůru, dolů). Netroufnu určit ráži, ani z jakého státu pochází,“ uvedl Suchel.
Proč se torzo granátu našlo v údolí Mže? Tvůrci stříbrských stránek s dobovými snímkywww.starestribro.cz Karel Janda a František Samec mají jedno z možných vysvětlení. „Jedinou povědomost, co mám, je zpráva, že 5. května 1945 odpoledne projížděly Stříbrem jednotky americké armády  v rámci přípravy na obsazení města ostřelovaly severní a západní okraje Stříbra, přičemž jejich pozornosti údajně neunikly ani bývalé československé bunkříky,“ uvedl František Samec.
Pan Karel Janda se domnívá, že Američané jen projížděli. “ Co je mi známo, tak v květnu 1945 Američané Stříbrem víceméně projížděli. Snad jenom prý vystřelili několik ran z míst dnešní ulice Na Vinici směrem na vyústění ulice Plzeňské ven ze Stříbra, tedy do místa, kde jsou dva bunkry u silnice. O nějakých dalších bojích nevím,“ řekl svůj názor Karel Janda.
 
To vše jsou zatím jen prvotní domněnky. Pokusím se zjistit více a případně přinesu podrobnější zprávu. Nebo, kdo víte více, písněte mi do e-mailu (v kontaktech).
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA