CHCETE PSÍKA? NEJDŘÍV ČTĚTE!

28 dubna, 2015|Posted in: Obecné

Kynologický klub Stříbro

To je ale hezké štěně, to musím mít, ten pes – to je nádhera, toho chci….znáte to! A to je vše, co o psu vím, ale najednou je ze štěněte obr pes a zkouší, co jeho pán nebo panička vydrží. Obvykle je to kolem jednoho roka života psa a hurá na cvičák, tam poradí případně se psem něco udělají a bude klid. Tak takhle to opravdu nefunguje. K čemu si třeba mladá holka, která ještě studuje nebo chodí do práce na směny, pořizuje velkého psa loveckého (tedy pracovního plemene) do bytu i když ví, že se kvůli psu nebude omezovat?

Nebo další dívčina s postavou panenky si pořídí obrovskou dogu, na kterou nestačí fyzicky, ani nemá vědomosti, co se výchovy a výcviku psa týče. Obvykle to končí rozčarováním páníčka nebo paničky a ještě jsou nepříjemnosti s lidmi z okolí. Ale jako se vychovává malé dítě, aby vědělo, jak se plnohodnotně zařadit do lidské smečky – tak se vychovává i pes, a to už od malého štěněte -důsledně, nekompromisně, ale s citem.

Co všechno už bylo napsáno, řečeno a stále za námi přicházejí lidé, kteří nic z toho nechápou a přesto si pořídí psa. Potom, když už neví kudy kam, přijdou za námi a myslí si, že odejdou ze cvičáku s hotovým psem. Ale mít psa, ze kterého bude radost, se kterým si budeme věřit a spolupracovat, něco stojí. Spousty hodin času věnované výchově (socializaci), výcviku, a to hned jakmile si přivezu štěně domů. A že to stojí také peníze, o tom nebudu psát, to je jiná kapitola, ale také podstatná. Ono přečíst si někde charakteristiku povahy psa daného plemene nestačí. Každý má svou vrozenou povahu jako lidé, a potom bude hodně záležet,  jak moc ho ovlivní podmínky ve kterých žije. Proto zvu všechny, kteří si chtějí pejska pořídit, přijďte se k nám poradit ještě před koupí štěněte. Ti, co už ho mají začněte s výchovou a výcvikem co nejdříve. Rádi vám poradíme a ukážeme co a jak. Výcvik probíhá každou sobotu a naše výcvikářka je ochotná, po domluvě, věnovat i další čas navíc. Schází se nás hodně a nebude problém rozdělit se do skupin, aby bylo možné věnovat se každému. Máme možnost, pokud bude zájem, pozvat i psí koučku. Už u nás byla a setkala se s velkým zájmem členů i nečlenů klubu. Pokud budete mít zájem podívejte se na naše stránky kkstribro.kx.cz

Za kynologický klub 057 V Lipkách

A.Maryšková

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA