HORNÍCI SE VYDALI DO HAVÍŘOVA

26 června, 2015|Posted in: Obecné

Ve dnech 19.-21.6.2015 se členové Hornického spolku ze Stříbra zúčastnili již v pořadí 19. setkání hornických měst a obcí ČR v Havířově. Havířov je nejmladším městem v naší zemi vybudovaným pro potřeby OKD v roce 1955. Město je pojato v duchu socialistického realismu, s velkými bulváry a ohromným množstvím květin. Počtem obyvatel se řadí dnes mezi města větší. Město se pořadatelství zhostilo k naší plné spokojenosti. Páteční cesta plná deště nám určitě náladu nezkazila. Odpoledne jsme měli možnost si prohlédnout oblast Dolních Vítkovic s vysokými pecemi a vyhlídkou na celou Ostravu a okolí. Zrovna se jen na chvilku vyjasnilo. Uvědomme si, že zde v celé oblasti před pár desítkami let pracovalo více než 300 000 horníků a hutníků. Velmi znatelné jsou  v celé oblasti hlavně poklesy krajiny, v některých místech se zem postupně propadla o 25 – 40 m. Nepředstavitelné.

Páteční podvečer byl věnován zahájení celé akce v kulturním domě Reduta. Ostatní návštěvníci se mohli bavit na náměstí, kde byl bohatý kulturní program.

Sobotní ráno bylo započato snídaní s primátorem města Bc. Daniel Pawlas v kulturním domě Radost. Při této příležitostmi bylo možno poprvé se vidět s většinou představitelů hornických spolků a zástupci hornických měst a obcí ČR. Poté již se před magistrátem města řadil hornický průvod, který byl doplněn alegorickými vozy plnými květů, protože souběžně probíhalo několik akcí a jednou z nich byla „Floristická soutěž Havířov v květech“. Nádherné variace květin, které nakonec v podvečer byly vyhodnoceny a vítězové se mohli radovat – variace draka. V celém průvodu bylo devadesát hornických delegací z Čech, Slovenska a Polska. Původ procházel přes bulváry směrem k ragbyovému stadionu. Musím konstatovat, že tolik lidí, kolik jich tentokráte přihlíželo průvodu, jsme ještě nezažili. Několik velkoplošných obrazovek, krásné počasí, které se přesně podle předpovědi zase mělo změnit. Zakončení bylo na stadionu, kde pro návštěvníky byly připraveny velké stany. Poté následovalo dekorování praporů stuhami setkání a pokračování programu. Následně starosta Českého Krumlova Mgr. Dalibor Carda předal putovní prapor setkání hornických měst a obcí primátorovi Havířova Bc. Danielu Pawlasovi včetně hornického putovního fleku. Tento flek v roce 2011 Hornický spolek Stříbro dal do vínku na 15. setkání v Chodově. Tato část programu skončilo a rozpršelo se.

V odpoledních hodinách se představitele spolků opět sešli v kulturním domě Radost při akci vyhlášení cen „ Český permon 2015“. V pěti kategoriích byly předány ceny pro Ing. Miroslava Šťastného, Městu Rudolfov, Ing. Zdeňku Dombrovskému, štole Lehnschafter v Mikulově v Krušných Horách a Spolek Prokop Příbram.  Po oficiálním programu Českého permona 2015 vedení hornických spolků SHHS ČR předalo několik vyznamenání, mimo jiné člence našeho spolku Jindřišce Šrámkové u příležitosti jubilea devadesáti let. Za Slovensko si vzal slovo ing. E. Sombathy, který rovněž předával několik medailí Ministra hospodářství Slovenska členům hornických spolků z Čech, mezi nimi byl i člen našeho spolku Jiří Anděl. Poté si slovo vzala Nadace Jiřího Agricoly z Horního Slavkova a ukončení předávání bylo naším spolkem, který rovněž ocenil práci člena KKH Stonava J. Gmuzdeka ml.

Při večerním programu bylo možnost využít několika pódií. Celá akce bylas zakončena velkým večerním ohňostrojem.

V nedělním dopoledni jsme navštívili bývalý stání důl Michael v Ostravě Michálkovicích.     A zase lilo, jako z konve. Můžeme konstatovat, že všechny důležité body programu naštěstí počasí neohrozilo.

Domů jsme po naší autostrádní a páteřní dálnici D1 dorazili bez jakýchkoliv problémů.

Havířove, díky. Bylo to úžasné. Nyní nám nezbývá než říci, ať žije 20. setkání hornických měst a obcí 2016 a 16. evropské setkání tentokráte a již celkem potřetí v hornické Příbrami v červnu 2016.

Karel  Neuberger, Hornický spolek Stříbro

 

P6190351 P6200450 P6200455 P6200459 P6200474 P6200514 P6200516