DEVÁŤÁCI V ŘEZNĚ

23 října, 2015|Posted in: Obecné

Deváťáci v Řezně

Ve dnech 12. 10. – 16. 10. 2015 jsme se my deváťáci zúčastnili jazykově – vzdělávacího pobytu v Bavorsku, v Regensburgu (Řezno) a strávili jsme zde poučné i příjemné dny. Bylo nás jedenáct a doprovázely nás dvě paní učitelky, Zdenka Barnášová a Klára Kastlová, které máme velice rádi.

Za celý týden jsme navštívili mnoho zajímavých míst a památek. Na staré radnici jsme byli upozorněni na míry středověku (stopa, loket, sáh), kousek od radnice jsme si všimli sochy Juana D’Austrii, viděli jsme i rodný dům Johanna Keplera. Na Bismarckově náměstí jsme spatřili dvě nádherná divadla a všimli si tří soch muzikantů, ti hráli na kytaru, housle a baskřídlovku. Velmi nás překvapil Goliath Haus s obrovskou malbou zobrazující boj Davida a Goliáše. Zaujala nás i socha Ludvíka I., jež se nacházela vpravo od katedrály svatého Petra. Katedrála byla postavena v gotickém stylu a je opravdu výjimečná a velice působivá. Uvnitř nás ohromil barokní oltář, vysoké klenby, překrásná výzdoba a obrovské varhany a potěšil nás smějící se anděl. Prošli jsme se také po kamenném mostě z 16. století, který se teď ale bohužel opravuje. Navštívili jsme nejstarší budovu v Řeznu, Portu Preatoriu. Pochází z roku 179, ale byla odhalena až v 19. století. Prohlédli jsme si také zámek Thurn und Taxis, kde jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací nejen o historii zámku, ale především o počátcích pošty a o rodině, která poštu provozovala. Kostel svatého Jimrama jsme nemohli vynechat, neboť spojení slohu románského s renesancí, barokem a rokokem v jedné budově je naprosto neuvěřitelné.

Ráno jsme procházeli skrz náměstí Haidplatz až na zastávku autobusu, který nás odvezl ze starého města až k Hans Herrmann Mittelschule. V úterý jsme byli v cizím školním prostředí nervózní a nesmělí, ale obavy nás opustily už při angličtině v 10. C. Dvě hodiny literatury, při kterých nám žáci četli německé básně, nám připadaly velmi zajímavé. Ve středu jsme společně s 9. B hráli různé hry (pexeso, město, jméno,… nebo UNO…), bavili jsme se mezi sebou a učili jsme se navzájem. Při tělocviku jsme hráli vybíjenou, která byla náročná, protože měla jiná pravidla než ta naše. Ve čtvrtek jsme se opět zúčastnili hodiny angličtiny, a protože jsme byli v 7. A, nebylo to složité. Poté začal dějepis. Místní paní učitelka vyprávěla o historických osobnostech města a o 2. světové válce. Nakonec nám rektor školy, pan Rainer Lacner, předal certifikát o splnění naší třídenní výuky. Ani se nám nechtělo ze školy odejít.

Chtěli bychom poděkovat panu řediteli Mgr. Václavu Peteříkovi za to, že nám tuto cestu umožnil. Paní učitelky měly s námi velkou trpělivost, jim také patří dík. Byl to pro nás všechny nezapomenutelný zážitek. Získali jsme nové zkušenosti do života a doufáme, že bude takových akcí více.

Štěpánka Mavrová a Tomáš Malý, ZŠ Mánesova Stříbro

Akce se uskutečnila díky projektu „ Kurzy a dílny pro učitele a žáky „, který naše škola realizuje v rámci Operačního programu MŠMT Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Výzva č. 56.

 

 

DEVATAK1 DEVATAK2 DEVATAK3