KLADRUBY VONĚLY VEPŘOVÝM

15 listopadu, 2015|Posted in: Obecné

Již počtvrté zavonělo klášterní nádvoří vůní vepřového masa. Současný nájemce Klášterní restaurace pan Milan Tolar zde totiž již čtvrtým rokem na podzim pořádá pravé vepřové hody. Za tu dobu, co zde provozuje restauraci a různé rauty a stánkové občerstvení při klášterních akcích, si získal spoustu zákazníků, a tak není divu, že už v sobotu 14.11.2015 hned v 10 hodin, kdy prodej zabijačkových dobrot začal, stála u stánku slušná fronta. A opravdu se nejednalo jen o občany kladrubské, plné tašky si odnášeli i stříbrští či tachovští, kteří neváhali si pro polívku, jelítko či jitrničku zajet. Krom již zmiňovaného bylo možno nakoupit opravdu vše, co k zabijačce patří – polévka, škvarky, sádlo, ovar, klobásy, tlačenky atd. A protože i mastné se někdy přejí, měl hned u vedlejšího stánku připraveny vynikající koláčky, kávu, svařák či teplou medovinu. Ne každý si nakoupil a hned odjel domů, někteří si rádi dali jídlo hned na místě a k tomu si mohli v klášterní restauraci přikoupit pivo a zároveň se zaposlouchat do tónů harmoniky, na niž hrál kladrubský Zdeněk Čechura.
Na moji otázku, co se nejvíce prodává, odpověděl pan Tolar skromně, že se nechce nijak zvlášť chlubit, ale že se prodává dobře opravdu všechno. Jen každého upozorňoval, že krvavá polévka není dochucená neb by mohla zkysnout, a tak že si ji musí dochutit každý sám. O tom, že jsou jeho slova o chutnosti výrobků pravdivá  jsem se opět přesvědčila sama. Doma jsme si s manželem opekli k obědu jelítko a jitrničku a musím konstatovat, že jsme prostě měli „boule za ušima“.
Ten, kdo nemohl na klášter z jakéhokoliv důvodu přijít nemusí být smutný, další zabijačkové hody se chystají na 5. prosince na kladrubské náměstí, kdy se zde budou konat každoroční Mikulášské trhy. Za sebe mohu říct, že váhat nebudu a ke stánku se vypravím.

Monika Šavlová

DSC_0589 DSC_0591 DSC_0592 DSC_0594 DSC_0597 DSC_0599 DSC_0600 DSC_0602 DSC_0603 DSC_0604 DSC_0605 DSC_0608 DSC_0609 DSC_0611 DSC_0614