ZKUSILI SIMULTÁNKU A PŘEKVAPILI ZKUŠENÉHO SOUPEŘE!

21 dubna, 2016|Posted in: Obecné

Šachový kroužek v Černošíně měl zajímavou možnost, jak si zpestřit odpoledne. Pro sedm malých šachistů, nejstarší chodí do čtvrté třídy, byla připravena simultánní hra, kdy všechny děti současně hrály proti zkušenému Janu Koukolíkovi z Vrbice, který se šachové hře věnuje více jak dvacet let. V poslední chvíli se jeden menší hráč rozhodl odstoupit a stal se tak fandícím divákem, na další hráče se pak přišli dívat i rodiče a starosta Černošína Miroslav Plincelner. Šest dětských hráčů do deseti let tak odstartovalo dvouhodinovou hru proti jednomu. Hra byla napínavá. „Měl jsem co dělat, i ten nejmladší hráč dokázal zahrát více jak dvacet tahů, při čemž mě zbavil dvou figur. Byl to opravdu silný tým, dlouho to vypadalo nerozhodně. Nakonec mě porazil Samuel, který hbitě využil mé nepozornosti, a tak jsem přišel o dámu. Skvělí byli i ostatní hráči, je vidět, že je to někdo dobře naučil, dokázali se do hry vložit, přemýšleli a co mě nejvíce překvapilo, to bylo to, že nejdéle se ve hře udržela děvčata Martina a Bára. S Martinou jsem dohrával konec, a to už jsem i svolil, aby jí ostatní pomáhali. Bylo to v závěru dost dramatické,“ usmíval se Koukolík, který dříve jezdil na podobné soutěže. „Dnes hraji málo, dům, rodina, dojíždění za prací, už není tolik času, ani soupeřů. Je úžasné, že tady v Černošíně je tolik dětí, co to umí, o královskou hru je v dnešní době malý zájem,“ dodal Koukolík.
Jediný mladý vítěz Samuel Čekan ze 2. třídy nezastíral radost. „To jsem vůbec nečekal. Bylo to takové štěstí, najednou koukám a přehlídl dámu v ohrožení, nemohl jsem tomu uvěřit. Pak už to šlo dobře, měl jsem dost figur na útok,“ usmíval se mladý vítěz.
Nově na kroužek začal chodit Ondřej Dudek ze třetí třídy, i on si hned simultánku vyzkoušel. „Šachy už trochu umím, teď chci chodit pravidelně na kroužky. Dnešní odpoledne bylo zajímavé, ale ještě se musím hodně připravit a natrénovat,“ říkal Dudek.
Dvě druhačky  Martina Čekanová a Bára Volevská  odolávaly nejdéle. „Nepřišlo to mi to tak hrozné a těžké, jen se musí víc přemýšlet. Ani trému jsem neměla. I když jsem nevyhrála, jsem spokojená,“ řekla Bára Volevská.
Pro malé účastníky se už plánuje další rarita. „Na podzim domluvíme tak zvanou hru na slepo, přivezu jednu velmi dobrou hráčku, co to skvěle ovládá, těšte se,“ řekl závěrem Koukolík.
MarS
IMG_1233 IMG_1234 IMG_1239 IMG_1242 IMG_1243 IMG_1249 IMG_1254 IMG_1259 IMG_1261 IMG_1263 IMG_1267 IMG_1270 IMG_1274 IMG_1279 IMG_1282 IMG_1285