ARCHEOLOG A EGYPTOLOG MIROSLAV VERNER PŘEDNÁŠEL V KLADRUBECH

26 dubna, 2016|Posted in: Obecné

SETKÁNÍ S PANEM PROFESOREM MIROSLAVEM VERNEREM.

V rámci Klubového večera v Kladrubech měla veřejnost možnost setkat se s předním archeologem a egyptologem Prof. PhDr. Miroslavem Vernerem DrSc. Profesor Verner patří ke světové špičce ve svém oboru.

Moje knihovna obsahuje spousty knih o Egyptě světových autorů a samozřejmě i knihy vydané právě panem Vernerem, které mám nejraději. Bylo proto pro mne velkou ctí, že jsem mu mohla osobně vyjádřit, jak si jej vážím. A také jsem si knihy mohla dát podepsat.

Téma, které bylo zvoleno pro tento podvečer, se týkalo archeologických výzkumů v Egyptě a Súdánu. Velmi zajímavé a poutavé bylo povídání o získávání vody v oázách pomocí tzv. manavárů, což je mnohakilometrová síť podzemních tunelů na svádění vody. V dnešní době a hlavně u nás v Evropě si nikdo neumí představit, co to boj o vodu je. Proto člověka až mrazí z velikosti obrovských tunelů a šachet a z neskonalé píle tamních lidí, kteří je pomocí kopáčů hloubili.

Egypt je jedna z nejstarších kolébek civilizace. Dnes láká svými historickými památkami. Pan profesor Verner má za, že téměř 90% jich ještě čeká na objevení pod nánosy písku. Objevy, které teprve přijdou, stály v Egyptě již v době, kdy se teprve v jiných částech světa lidstvo „probouzelo“.

Bez odborných znalostí, bez osobní odvahy, vytrvalosti a schopností vyjednávat  pana profesora Vernera by česká egyptologie byla už dávno minulostí.

Díky panu Vernerovi se podařilo vybudovat ústav s mezinárodní pověstí a v Egyptě získat koncesi, která patří v celém světě mezi nejvýznamnější.

Setkání s kapacitou jakou pan profesor Verner je, je setkání, které Vás ovlivní na celý život.

Klubové večery v Kladrubech jsou velmi pěkným počinem, které město pro své občany a okolí udělalo. Je tu totiž možnost setkat se s osobnostmi z nejrůznějších oborů. V případě pana Vernera se světovou osobností svého oboru. Budu jmenovat pár lidí, které si vybavím a kteří byli pozváni v rámci klubu do Kladrub RNDr.Václav Větvička, MUDr. Cajthamlová, Samson Lenk, nebo Dasha.

S dcerou za tento večer musíme jen poděkovat, byl pro nás velkým přínosem.

Hana Štollová, Stříbro

Foto: Štollová Hana, Šavlová Monika

monika1

hana1 hana2 hana3 hana4 monika2 monika4 monika5 monika6 monika7 monika8