MLÁDEŽNICKÉ ORCHESTRY SE SEŠLY VE STŘÍBŘE

18 dubna, 2016|Posted in: Obecné

V sobotu 16. dubna se ve stříbrském kulturním domě uskutečnila, v pořadí už 23., Mezinárodní přehlídka orchestrů. Tu pořádala stříbrská Základní umělecká škola pod vedením Františka Kratochvíla. „Pozvali jsme řadu hostů, mimo naše tradiční hosty přijela také Václava Zelenková z Krajského úřadu Plzeňského kraje, starostka města Waidhaus ze Spolkové republiky Německo paní Margit Kirzinger, ředitel ZUŠ Kralovice MgA.Kamil Tichota a dlouholetý profesor plzeňské konzervatoře a nestor české trumpetové školy Jiří Pačes, což naše vystupující samozřejmě potěšilo,“ řekl Kratochvíl.
Po slavnostní fanfáře všechny přivítal a účinkující představil redaktor Českého rozhlasu Plzeň Jaroslav Kopejtko, aby pak pan starosta Karel Lukeš přehlídku slavnostně zahájil. Mezi posluchači nechyběl ani pan senátor Miroslav Nenutil.
Jako první orchestr se představil Dechový soubor Základní umělecké školy Stříbro – Zlatíčka ze Stříbra s dirigenty Františkem Kratochvílem a Antonínem Bulkou a sólistou na trombón Danielem Baxou. Zlatíčka ze Stříbra nasadila laťku velmi vysoko, což však nebyl žádný problém pro druhý orchestr, a to skvěle hrající BIG BAND Konzervatoře Plzeň s dirigentem Petrem Mrázem. Pan dirigent, profesor konzervatoře a skvělý trombonista spolu se svým kolegou,
rovněž profesorem plzeňské konzervatoře Pavlem Čížkem, zahráli také jednu skladbu pro dva sólové trombony a Big band hlavnímu organizátorovi a řediteli ZUŠ Stříbro. „Při jejich brilantním výkonu se až tajil dech a umělci zvýšili v sále už tak úžasnou atmosféru. Pak plzeňské konzervatoristy vystřídal Dechový orchestr mladých ZUŠ Tachov s dirigentem Josefem Kadlecem. Tachovští zahráli ve Stříbře ji pojednadvacáte a tradičně předvedli velmi dobrý výkon,“ uvedla ředitel ZUŠ Stříbro František Kratochvíl.
Poprvé se jako čtvrtí v pořadí na přehlídce představil Dechový orchestr ZUŠ Přeštice s dirigentem Dušanem Radou. Přeštičtí hudebníci předvedli vynikající výkon s výbornou dramaturgií.
Poslední vystoupili  hudební přátelé ze Spolkové republiky Německo, Jugendblaskapelle Waidhaus s dirigentem Hermannem Mackem. Předvedli velmi pěkný a líbivý program a potvrdili, jak je plodná spolupráce mezi ZUŠ Stříbro a Musikverein, Grundschule a radnicí ve Waidhausu. Vedle vystoupení německých přátel ve Stříbře na přehlídce nebo na promenádním koncertě, vystoupení Zlatíček ze Stříbra a žáků ZUŠ ve Waidhausu, koncertů spojeného orchestru v uplynulých letech a plánovaných v Rozvadově, až po výstavu v Senátu PČR v Praze. Myslím, že můžeme říci, že v pořadí 23. mezinárodní přehlídka ve Stříbře měla výjimečně nádhernou atmosféru, vynikající a špičkové výkony, dokonce přišlo poměrně hodně diváků i když ne všichni vydrželi do konce. Pro nás je velmi pozitivní, že do Stříbra na přehlídku přijíždějí posluchači a příznivci z Klatovska, Plzeňska a SRN. Příští rok plánujeme z Waidhausu vypravit autobus,“ dodal Kratochvíl.
Mediálním partnerem přehlídky byl již tradičně Český rozhlas Plzeň, sponzorem Vodárny a kanalizace Karlovy Vary a.s. – VODAKVA, finanční příspěvek poskytla jako každoročně paní Gabriela Poláková ze Stříbra. Akci spolufinancovalo Město Stříbro.
„Zvláštní poděkování patří Městskému kulturnímu středisku ve Stříbře za vzornou přípravu kulturního domu.
Jsme rádi, že XXIII. mezinárodní přehlídka mládežnických orchestrů ve Stříbře byla výborně hodnocena nejen laickou, ale i odbornou veřejností a věříme, že se sejdeme za rok na 24. ročníku,“ připomíná další přehlídku v roce 2017 pořadatel.

MarS

Foto: Monika Šavlová

DSC_0766 DSC_0770 DSC_0776 DSC_0778 DSC_0779 DSC_0787 DSC_0789 DSC_0794 DSC_0795 DSC_0798 DSC_0800 DSC_0805 DSC_0810 DSC_0813 DSC_0824 DSC_0830 DSC_0835 DSC_0838 DSC_0841 DSC_0844 DSC_0845 DSC_0848 DSC_0853 DSC_0854 DSC_0872